Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hampaattomuus on monelle arka asia

Mielipide
 
Ilkka Garaisi Teppo Kariluoto

Maria-Lisa Rodhin kysyi kirjoituksessaan (HS Mielipide 2. 4.), miksi hampaattomat eivät saa Kelan tukea.

Hampaat ovat ihmiselle täysin välttämättömät, mutta niiden hoitaminen on maassamme kallista. Proteesien liittämistä Kelan korvausten piiriin on esitetty eduskunnassa, mutta rahaa ei ole löytynyt. Edelleen liki miljoonalla suomalaisella on suussaan irrotettava hammasproteesi. Heistä 250 000 on työikäisiä.

Noin 350 000 hampaatonta ihmistä on lähes täysin yksityisellä puolella toimivien erikoishammasteknikoiden hoidossa. Lähes miljoonalle irtoproteesin käyttäjälle tilanne on varsin hankala, sillä yksityinen hammashoito ilman Kelan korvausta on kallista. Jono kunnalliselle hammaslääkärille proteesin valmistukseen on pitkä, joskus kohtuuton.

Terveyskeskuksista erikoishammasteknikoiden osaamista ei saa, eikä edes palveluseteliä yksityiselle erikoishammasteknikolle. Ainoa lohtu potilaalle on se, että kokoproteeseihin erikoistunut erikoishammasteknikko on useimmiten kaiken itse tekevä yksinyrittäjä, mikä pitää hintatason verraten kohtuullisella tasolla.

Hammaslääkäreiden asentamat hammasimplantit eivät täysin poista yhden tai useamman hampaan korvaavaa irrotettavaa osaproteesia. Suurimmalla osalla vajaahampaisista suomalaisista ei ole varaa implantteihin, sillä ne maksavat 1 700–3 500 euroa hampaalta. Jos hammaslääkärillä olisi lakisääteinen oikeus lähettää osaproteesipotilas erikoishammasteknikolle, osaproteesin hinnaksi voisi parhaimmillaan tulla jopa vain kymmenen prosenttia implanttihampaan hinnasta.

Nykyisen, keskeiseltä sisällöltään yli 50 vuotta muuttumattomana säilyneen lainsäädännön mukaan osaproteesin valmistukseen tarvitaan neljä ammattilaista. Saman osaproteesin valmistustyön voisi tehdä vain yksi alan erikoisammattilainen huomattavasti kustannustehokkaammin.

Ilkka Garaisi
puheenjohtaja
Teppo Kariluoto
hallituksen jäsen
Erikoishammasteknikkoliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat