Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäri ei saa lipsua tasa-arvon periaatteesta

Mielipide
 
Tuula Rajaniemi Heikki Pälve

Lääkäriliiton myönteinen kanta paperittomien oikeuteen saada hoitoa on kyseenalaistettu mielipidesivulla (HS 3. 4. ja 10. 4.) vedoten kustannuksiin ja tarpeeseen priorisoida sekä epäillen liiton eettisen perustelun oikeutusta.

Terveydenhuollon resurssit ovat aina olleet pienemmät kuin mahdollisuudet. Kun joudutaan priorisoimaan, tulee ensin käydä avoin kansallinen keskustelu, mutta linjauspäätöksen tekevät ne, jotka vastaavat järjestelmästä ja sille annetuista resursseista. Tähän keskusteluun lääkäreiden tulee osallistua, koska priorisoinnin toteutus on aina lopulta yksittäisen lääkärin harteilla.

Mihin sitten terveydenhuollon priorisoinnin tulisi nojautua? Hoidon tarpeeseen ja kustannusvaikuttavuuteen, ei ryhmään kuulumiseen. Lääkärinetiikan mukaan lääkärin tulee kohdella potilaitaan tasa-arvoisina, eikä hän saa antaa rodun, uskonnon, poliittisten mielipiteiden tai yhteiskunnallisen aseman vaikuttaa toimintaansa heitä kohtaan.

Tasa-arvon periaatetta ei saa rikkoa silloinkaan, kun priorisoidaan. Ihmisten yhdenvertaisuuden periaatteesta lipsuminen johtaa kokemuksen mukaan polulle, jota emme halua kulkea.

Poliisi- ja rajavartioviranomaisten tehtävä onkin huolehtia, että maassa olevilla on asialliset paperit. Lääkärit eivät ota kantaa siihen, ketkä Suomessa saavat olla tai mikä on heidän kansalaisuusasemansa.

Maailman Lääkäriliitto (WMA) on perustettu toisen maailmansodan kauheuksien seurauksena vaalimaan lääkärinetiikkaa. Potilaiden tasa-arvoinen kohtelu on yksi sen keskeinen perusperiaate, joka perustuu ihmisarvon kunnioitukselle. Emme haluaisi elää maassa, jossa lääkärin hoitoa ei ohjaisi lääkärinetiikka. Ihmisarvo on Suomen Lääkäriliiton perusarvo.

Lääkärinetiikalla ei saa tehdä politiikkaa, mutta terveyspoliittisia ratkaisuja tehtäessä lääkärinetiikka tulee huomioida. Lääkärin tulee ymmärtää päätöstensä taloudelliset vaikutukset ja suhtautua niihin vakavasti, mutta yhteiskunnan tai potilaan edun mukaista ei ole, jos lääkärit hylkäävät eettiset periaatteensa potilaita hoitaessaan.

Tuula Rajaniemi
puheenjohtaja, Lääkäriliitto
Heikki Pälve
toiminnanjohtaja, Lääkäriliitto
puheenjohtaja
WMA:n eettinen komitea

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat