Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöriskejä hallinnoitava kokonaisuutena

Mielipide
 
Sakari Kuikka

Talouden ja Venäjän aiheuttamat ongelmat dominoivat ymmärrettävästi Suomessa käytävää yhteiskunnallista keskustelua ja vaaliteemoja. Vaarana on, että ympäristöasiat jäävät näiden varjoon, vaikka Talvivaaran kaivos hetkellisesti nostikin ympäristöriskit tiedottamisen keskiöön.

Joissakin kaavailuissa on esitetty, että uusi hallitus saattaisi haluta yhdistää ympäristöministeriön (YM) maa- ja metsätalousministeriöön luoden luonnonvaraministeriön. Muutoksia tehtiin jo tutkimuspuolella, kun maa-, metsä-, kala- ja riistavarojen ja niiden luontoarvojen tutkiminen yhdistettiin uuteen Luonnonvarakeskukseen.

Ympäristöministeriön itsenäisyyden menettäminen olisi surkea toimenpide. Ympäristöasiat tarvitsevat oman itsenäisen asemansa, eikä ympäristöarvoja saa alistaa muille yhteiskunnan arvoille.

Ympäristöongelmiin kuuluu luonnostaan se, että niiden avulla yhteiskunnalla pitää olla veto-oikeuksia erilaisiin yhteiskunnan toimenpiteisiin.

Mielestäni Talvivaaran tapaus osoittaa, millaisia lupapäätöksiä annetaan, kun ympäristöriskejä ei ehditä tai haluta laskea kunnolla poliittisten paineiden alla.

YM:n toiminnoista olisi öljyntorjunta minusta perusteltua siirtää sisäasiainministeriöön. Toiminnan sijoittaminen Suomen ympäristökeskukseen (Syke) ei ole perusteltua, sillä mahdollisen onnettomuuden sattuessa tarvitaan sellaisia operatiivisia taitoja, joita merivartiosto ja muut yhteiskunnan hallintakeinoja käyttävät tahot käyttävät.

Lisäksi tutkimusryhmäni tuore analyysi osoittaa selvästi, että liikenneministeriön käsissä olevat, onnettomuuksien riskeihin liittyvät toimenpiteet olisi harkittava yhdessä öljyntorjuntaan käytettävien varojen kanssa.

Syken osaava ryhmä tarvitaan uuteen hallinnointipaikkaan, jotta ympäristökriteerejä edelleen kehitetään yhä keskeisemmäksi osaksi kustannustehokasta öljyriskien kokonaishallintaa.

Suomi on tutkimustuloksemme mukaan investoinut liikaa öljyntorjunta-aluksiin ja liian vähän onnettomuuksia estäviin toimenpiteisiin. Tulokset tukevat vahvasti sitä, että koko öljyonnettomuuksiin liittyvä kysymyksenasettelu tulisi sijoittaa saman toimijan käsiin, jotta ennaltaehkäisy ja jälkitoiminta mitoitetaan tasapainoisesti ja kokonaisuudesta huolehditaan ilman erillisiä vastuita eri ministeriöissä.

Onnettomuuteen liittyvä ympäristöriski on Suomen ympäristön kannalta yksi tuhoisimmista ajateltavissa olevista kehityskuluista. Luonto- ja mielikuvavahinkojen lisäksi loppulasku saattaa nousta miljardiin euroon riippuen siitä, jatkettaisiinko harjoilla tapahtuvaa käsityötä niin kauan kuin ympäristön tila sitä edellyttäisi.

Vakuutukset ja kansainvälinen öljynsuojarahasto kattaisivat tästä vain osan, joten loppulasku tulisi suomalaisille veronmaksajille.

Sakari Kuikka
ICES-riskityöryhmän puheenjohtaja
kalastusbiologian professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat