Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitääkö sanoa jäähyväiset puille katujen varsilla?

Mielipide
 
Anna-Maija Gruber

Toimittaja Katarina Baer vertaili ansiokkaasti (HS Sunnuntai 12. 4.) katupuiden tilannetta Helsingin ja Berliinin välillä. Helsinki ei erityisemmin kunnostautunut tässä vertailussa. Mutta asetelma muuttuu vielä, jos rakennusvirasto saa pantua toimeen Helsingin katupuita koskevan "direktiivinsä", jota ei ole julkisuudessa paljonkaan esitelty.

Mechelininkadun avohakkuita vastustavat taloyhtiöt ovat saaneet hallinto-oikeuden välityksellä rakennusviraston määrittelemät ohjeet Helsingin katupuiden mitoituksesta. Sen perusteella voi todeta, että merkittävä osa Helsingin katupuista on tämän "direktiivin" vastaisia.

Viraston ilmoittamien mitoitusohjeiden mukaan katupuiden etäisyyden rakennuksista tulee olla vähintään 6 metriä ja vähintään 10 metriä toisistaan. Raitiovaunun ja puun rungon väliin pitäisi jättää vähintään 3,5 metriä ja ajoradan ja puun rungon väliin vähintään 1,5 metriä. Istutuskaistan tulisi olla vähintään 3 metriä leveä. Lisäksi katupuiden etäisyys kunnallisteknisistä verkostoista tulisi olla vähintään 2,5 metriä. Missä Helsingissä on katupuita – uusia tai vanhoja – jotka ovat tämän ohjeen mukaisia?

Jos ohjetta noudatetaan, esimerkiksi Bulevardin puut ovat liian lähellä taloja ja toisiaan. Sama koskee kaikkia bulevardityyppisiä katuja sekä kaikkia jalkakäytävän tai raitiotien reunaan istutettuja puita, myös muutama vuosi sitten istutettuja uusia pikkutikkuja. Kun normaali jalkakäytävän leveys on 3–3,5 metriä, puiden etäisyys rakennuksista ei ole juuri milloinkaan esitettyä kuutta metriä. Muutenkaan ne eivät noudata annettuja mittoja.

Olisipa mielenkiintoista tietää, missä ja koska tällainen ohjeistus on siunattu ja otettu käyttöön. Milloin tätä aletaan panna toimeen eri kaduilla? Montako katupuuta Helsinkiin ylipäätään jää, jos tällaista ohjetta aletaan noudattaa?

Alkaa vaikuttaa siltä, että oikean ja väärän kulttuurikaupungin pystyy erottamaan siitä, miten sen virkamiehet kunnioittavat oman kaupunkinsa kulttuuriperimää ja haluavat edistää ympäristön viihtyisyyttä. Helsingin kaupungin rakennusvirasto on ilmeisesti kehittänyt itselleen täsmäaseen, jolla voi niin haluttaessa perustella kaupunkikuvaan tehtäviä peruuttamattomia tuhoja.

Anna-Maija Gruber
toimittaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat