Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietosuoja ei saisi estää lapsen tai nuoren parasta

Mielipide
 
Miila Halonen Manta Tolvanen

Moni kansanedustajaehdokas sanoo ajavansa lasten ja lapsiperheiden asiaa. Lakeja säädettäessä tietosuojaa on kuitenkin usein pidetty tärkeämpänä asiana kuin lapsen hyvinvointia. Kerromme pari esimerkkiä.

14-vuotias tyttö tulee yksin kouluterveydenhuollon rutiinitarkastukseen. Sattumalta hän kertoo, että vuosia kestänyt laitossijoitus hänen kohdallaan on päättynyt. Koulussa opettaja ja kouluterveydenhuolto eivät olleet tienneet nuoren elämään valtavasti vaikuttaneesta elämänmuutoksesta. Oppilas ei siten ollut saanut oikeanlaista tukea.

Pienen kehitysviiveisen perheväkivaltaa kokeneen lapsen kuntouttaminen ja psykoterapia odottavat lastensuojelun päätöstä pysyvästä sijoituspaikasta. Tieto sijoituksen vaiheesta tai etenemisestä ei välity perusterveydenhuoltoon, ei päivähoitoon eikä erikoissairaanhoitoon.

Nykyinen oppilas- ja opiskeluhuoltolaki rajaa ammattilaisten mahdollisuuksia konsultoida toisiaan lapsen asioissa. Tiedon jakamista rajaavat osin myös ammattilaisten asenteet ja kiire. Myös lasten ja nuorten palvelut ovat hajallaan ja toimivat usein erillisinä vailla sujuvaa vuorovaikutusta.

Lisäksi kouluterveydenhuollolla, opettajilla, kuraattoreilla, koulupsykologeilla ja perheneuvoloilla on kaikilla omat kirjausjärjestelmänsä. Ne eivät ole muiden toimijoiden käytettävissä ilman huoltajan erillistä suostumusta.

Jos koululaisella epäillään tai todetaan muita kuin opetusjärjestelyihin vaikuttavia ongelmia, esimerkiksi käytös- tai perheongelmia, eri työntekijöiden väliseen keskusteluun tarvitaan aina huoltajan lupa.

Jos huoltajat eivät anna lupaa keskusteluun tai tietojen vaihtoon, lastensuojeluilmoituksen – tilanteesta riippuen myös rikosilmoituksen – tekeminen on ainoa vaihtoehto yrittää edistää lapsen tai nuoren asiaa. Lastensuojelu on ainoa viranomaistaho, joka saa keskustella muiden toimijoiden kanssa ilman huoltajien lupaa.

Jos opettaja tekee lastensuojeluilmoituksen, kouluterveydenhuolto ei saa tästä välttämättä heti tietoa. Terveydenhuollon velvollisuus olisi kuitenkin ottaa koko elämäntilanne huomioon terveys- ja hyvinvointisuunnitelmia laadittaessa. Miten se nyt on mahdollista?

Olisi ensiarvoisen tärkeää, että kaikki lasta auttavat ammattilaiset tuntisivat kokonaistilanteen. Suomessa on tiettävästi maailman paras tietosuoja, joka erinomaisuudessaan estää joissain tilanteissa lapsen ja nuoren asioihin puuttumisen.

Lasten ja nuorten parissa työskentelevien tavoitteena on ehkäistä ongelmien syntymistä ja turvata varhainen tuki sitä tarvitseville. Siihen tarvitaan usein eri ammattilaisten, kuten varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, sosiaalitoimen ja terveydenhuollon yhteistyötä. Liian tiukka tietosuoja ja sen noudattaminen eivät saisi estää lasten ja nuorten parasta.

Miila Halonen
nuorisolääkäri, Kerava
Manta Tolvanen
lastenneurologian erikoislääkäri Tampere
sekä joukko lasten ja nuorten
kanssa toimivia lääkäreitä
ja muita sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia ympäri Suomen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat