Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielipide: Parisuhteessa raha voi olla myös väline kontrolloida kumppania

Mielipide
 
Elina Havu Riina Karjalainen

Lauantai-liitteen kirjoituksessa Raha rakkauden tiellä? kerrottiin kolmen parin tarinat siitä, millaista on elää parisuhteessa, jossa toisella puolisolla on paljon rahaa ja toisella ei.

Jutussa esiintyvä "Merja" kertoi parisuhteensa epäreilusta varallisuustilanteesta. Tämän esimerkin lukeminen huolestutti meitä, sillä Merjan puolison tapa käyttää rahaa on selvästi taloudellista väkivaltaa.

Parisuhteessa voidaan käyttää väkivaltaa vallan ja kontrolloimisen välineenä, vaikka puoliso ei saisikaan yhtään lyöntiä. Tällöin väkivaltaa on vaikeampi tunnistaa. Taloudellinen väkivalta on taloudellista alistamista, kiristämistä, kavaltamista ja rahankäytön kontrolloimista.

Turvakodista apua hakeneet ovat kertoneet esimerkkejä siitä, miten he ovat vastanneet pääasiassa perheen menoista samalla kun puoliso on keskittynyt käyttämään omat tulonsa omiin menoihinsa ja varallisuutensa kasvattamiseen. Taloudellinen väkivalta voi jatkua vielä eron jälkeenkin esimerkiksi yhteisen omaisuuden myymisen hankaloittamisena ja lasten elatusavun maksamatta jättämisenä.

Avioliittolain mukaan kummankin puolison tulee kykynsä mukaan osallistua perheen elatukseen ja tarvittaessa maksaa vähävaraisemmalle puolisolle elatusapua.

Parisuhteissa on nykyisin muotia korostaa taloudellista itsenäisyyttä ja tasa-arvoista rahankäyttöä jopa siinä määrin, että puolisoiden tuloerojen ollessa suuria vähävaraisempi osapuoli saattaa ajautua velkakierteeseen perheen yhteisten menojen kattamiseksi. Tällöin rahankäytöstä tulee helposti vallan väline, mikäli rahankäytöstä ei ole aidosti ja toista kunnioittaen sovittu.

Taloudellista väkivaltaa on vaikeaa tunnistaa ja siitä puhutaan aivan liian vähän. Toivomme, että lähisuhde- ja perheväkivaltaa avattaisiin enemmän tästä näkökulmasta.

Väkivaltaa kohdannut ihminen saa nopeasti tietoa Nettiturvakodista (www.turvakoti.net) sekä apua turvakodeista ympäri Suomen.

Elina Havu
projektipäällikkö
Riina Karjalainen
suunnittelija
Ensi- ja turvakotien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat