Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisten ajettava etujaan tarmokkaammin

Mielipide
 
Riitta Eloranta

Niilo Hyytiäinen kirjoitti (HS Mielipide 11. 4.), kuinka eläkeläiset pitävät puoliaan Yhdysvalloissa. American Association for Retired Persons (AARP) on kaikkialla Yhdysvalloissa toimiva eläkeläisten järjestö. Sen suuri jäsenmäärä (noin 40 miljoonaa) perustuu siihen, että jokaiselle 50 vuotta täyttävälle amerikkalaiselle tulee postissa jäsenkutsu. Jäsenmaksu on niin halpa, että useimmat liittyvät järjestöön. Paikallisosastoja toimii monilla paikkakunnilla.

Kuten Hyytiäinen mainitsi, järjestöllä on Washingtonin Capitol-kukkulalla vaikutusvaltaisia lobbareita, jotka seuraavat tarkasti poliittisia tilanteita. Heillä on oikeus esittää mielipiteensä eläkeläisiä koskevista asioista. Vaikka äänestysoikeutta ei ole, heitä kuunnellaan ja heidän kanssaan käydään neuvotteluja. Eläkeläisiä on niin paljon, että senaattorit huomioivat kaikki potentiaaliset äänestäjät.

AARP:n julkaisema lehti pitää eläkeläiset poliittisesti ajan tasalla. Eläkeläiset arvostavat lobbareita ja ottavat heihin herkästi yhteyttä, kun aihetta ilmaantuu. Eläkeläiset kirjoittavat ja soittavat myös sekä senaattoreille että kongressin jäsenille, jos nämä eivät äänestä valitsijoille tekemänsä lupauksen mukaisesti. Ja vastaus tulee aina!

Suomessa eläkeläiset ovat alkuasteella omien etujensa ajamisessa. He tyytyvät puolueitten ylläpitämiin pikku kerhoihin ja ovat iloisia, kun puolue maksaa heidän kevätretkensä. Eläkeläisten pitäisi ajatella omia etujaan itsenäisesti ja ilman puolueita. Vain eläkeläiset itse tietävät, mikä heille on parasta. Heidän pitäisi tehdä eläkeläispolitiikkaa heitä itseään varten.

Suomessa on paljon eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä, mutta ne ovat lähinnä ajanvietekerhoja. Vain vahvan politiikan avulla eläkeläiset saavat itselleen kuuluvia etuja. Tällainen toiminta vaatii paljon työtä. Jos halutaan tuloksia, työtä täytyy tehdä.

Eläkeläisillä on oltava omat edustajansa. Heidän joukossaan on paljon kykeneviä, kokeneita ja viisaita ihmisiä, jotka voisivat puhua ja toimia eläkeläisten puolesta ja ryhtyä lobbareiksi.

Yhdysvalloissa eläkeläisistä käytetään nimitystä "harmaat pantterit". He antavat äänensä kuulua ja vaativat oikeuksiaan. Kun raha-asiat on hoidettu hyvin, he pystyvät kuluttamaan – ja näin panevat myös liike-elämän rattaat pyörimään. Harmaita panttereita tarvittaisiin kipeästi Suomessakin.

Riitta Eloranta
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat