Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Autoveron poisto hyödyttää vain ökyautoilijaa

Mielipide
 
Ilkka Tammisola

Autoveron poistamista koskevat vaatimukset ovat viime aikoina nousseet keskusteluihin. Toki jokainen haluaisi ajaa vähän hienommalla autolla kuin nykyinen oma tai naapurin auto on. Uusi auto voi myös olla vanhaa turvallisempi. Mutta kenen etu nykyisen autoveron poistaminen lopulta olisikaan?

Autovero on progressiivinen vero: veroprosentti on sitä korkeampi, mitä kalliimmasta (ja päästöjä aiheuttavammasta) autosta on kysymys.

Nykyisin erään Mercedes-Benzin automallin autoveroton hinta on 170 700 euroa, autovero 107 374 euroa ja veroprosentti 63. Vastaavasti Nissanin pikkuauton autoveroton hinta on 11 077 euroa, autovero 2 412 euroa ja veroprosentti 22. Jos verotus olisi suhteellista ja veroprosentti 22, Nissanin vero olisi 2 412 euroa ja Mercedes-Benzin vero 37 554 euroa.

Olipa veromalli kumpi tahansa, ison ja kalliin auton omistaja maksaa autoveron tuotosta suuremman prosentuaalisen osuuden kuin pikkuauton omistaja. Edellisellä on siihen myös lähtökohtaisesti paremmat edellytykset, joten verovelvollisen maksukykyyn perustuvana autovero on oikeudenmukainen.

Autoveron tilalle on ehdotettu bensiiniveron korotusta, kilometrimaksua tai vuotuisen ajoneuvoveron korotusta. Nämä kaikki jakaisivat verotaakan autoilijoille radikaalisti nykyisestä poikkeavasti. Kaksi ensimmäistä perustuvat auton käyttöön eli kulutukseen, viimeinen auton hallintaan. Kalliin auton omistajan kokonaismenot pienenisivät ja pikkuauton omistajan menot kasvaisivat selvästi.

Jos maksuperusteena olisi niin sanotun Ollilan työryhmän ehdottama 6,8 senttiä kilometriltä, Nissanilla ajava olisi tulouttanut valtion kassaan autoveron poistosta saamansa veroedun noin 35 000 kilometriä ajettuaan eli parissa vuodessa. Mercedes-Benzillä saisi ajaa yli 1 500 000 kilometriä ennen kuin valtio sen osalta olisi omillaan.

Pikkuautolla ajavalle uusi järjestelmä tietäisi nykyiseen verrattuna huomattavia lisäkustannuksia jo 35 000 ajokilometrin jälkeen, kun taas ökyautoilija ei koskaan maksaisi takaisin saamaansa veroetua.

Autoveron poistosta aiheutuvan noin miljardin euron vuotuisen budjettivajeen maksaisivat siten keski- ja pienituloiset, perittiinpä se millä tavoin tahansa nykyisen veron asemesta.

Ilkka Tammisola
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat