Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin suuntaan koulutus on menossa?

Mielipide
 
Junghyun Yoon

Suomi on tullut tunnetuksi erinomaisista Pisa-tuloksistaan ja laadukkaasta koulutusjärjestelmästään. Tämän vuoksi korealaiset opettajat ovat järjestäneet vuosittain kouluvierailuja Suomeen. Olen ollut mukana muutaman kerran. Jotkin kysymykset toistuvat: Onko totta, että suomalaiset opiskelijat eivät hanki yksityistä ohjausta yliopistojen pääsykokeita varten? Onko lahjakkaille lapsille olemassa erikoiskouluja?

Nämä kysymykset liittyvät suomalaisen koulutusjärjestelmän ihailuun. Suomen koulutus perustuu mahdollisuuksien tasa-arvoon eikä riipu oppilaiden sosioekonomisesta taustasta.

Miksi vierailijat sitten kadehtivat suomalaista koulutusta? Korealaiset oppilaat ovat menestyneet erinomaisesti kansainvälisissä arvioinneissa. Korean koulutuspolitiikassa on kuitenkin myös toinen puoli. Siitä kouluvalinnat ovat yksi esimerkki.

Koreassa oppilaita ei yleensä erotella yhdeksän vuotta kestävän peruskoulun aikana koulumenestyksen mukaan. Mutta asiaan vaikuttavat suuret yksityiset koulutusmarkkinat. Keski- ja yläluokkaiset vanhemmat panevat lapsensa yksityistunneille jo alakoulun aikana. Näin lasten mahdollisuudet päästä huippuyliopistoihin paranevat.

Myös julkisen sektorin koulutuksessa on tapahtunut koulujen eriytymistä. Jotkut vanhemmat ovat esimerkiksi valinneet asunnon Soulin hyvämaineisesta Gagnamin kaupunginosasta, jonne erikoislukiot ja "valmennuskoulut" (cram schools) ovat keskittyneet. Näin kouluvalinnasta on tullut yksi koulutuksellisen eriarvoistumisen osatekijöistä tai jopa sen synonyymi. Kouluvalinta tarjoaa varakkaiden lapsille yksinoikeutetun reitin hyvään sosiaaliluokkaan.

Vahvistaako Suomi hyvinvointiyhteiskuntaa ja yhtäläisiä koulutusmahdollisuuksia, vai onko tarkoituksena viedä Suomea kohti markkinasuuntautunutta koulutuspolitiikkaa? Tulevat vaalit ratkaisevat, mihin suuntaan suomalaista koulutusta halutaan kehittää.

Junghyun Yoon
tohtorikoulutettava, kasvatustieteiden laitos, Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat