Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taidekasvatus rakentaa Suomea

Mielipide
 
Pia Poutanen Anu Hietala

Helsingin Sanomat kirjoitti (13. 4.), ettei kulttuurilla ole juurikaan sijaa puolueiden vaaliohjelmissa.

Lasten ja nuorten taideharrastamisella on merkitystä paitsi heille itselleen myös koko maalle. Taiteen perusopetus on kouluajan ulkopuolella järjestettävää eri taiteenalojen opetusta lapsille ja nuorille. Oppilaitoksissa harrastetaan musiikkia, tanssia, teatteria, sirkustaidetta, arkkitehtuuria, käsityötä sekä sana- ja kuvataidetta.

Luova ilmaisu, harjoittelu ja ryhmätyöskentely kasvattavat lapsen vuorovaikutus- ja ajattelutaitoja. Taideopiskelu antaa itseluottamusta ja iloa sekä kehittää kykyä ratkaista ongelmia. Se kasvattaa luovia ja innovatiivisia tulevaisuudentekijöitä.

Taiteen perusopetuksen tarjonnassa on suuria eroja maakuntien ja taidealojen välillä. Taiteen perusopetusta antavista 393 oppilaitoksesta vain 130 saa oppituntiperusteista valtionrahoitusta, joten rahoituksen ulkopuolelle jää 263 oppilaitosta. Alueellisen tasa-arvon lisäämisen ohella valtion tukea tarvitaan erityisesti taiteenaloille, jotka ovat vasta päässeet tai pääsemässä tuntiperusteisen valtionavustuksen piiriin.

Riittävä rahoitus on edellytys kohtuullisille oppilasmaksuille ja lasten yhdenvertaiselle mahdollisuudelle osallistua. Nyt tämä ei Suomessa toteudu.

Pia Poutanen
puheenjohtaja
Anu Hietala
toiminnanjohtaja
Taiteen perusopetusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat