Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järkipäätös äänestyskopissa on monen asian summa

Mielipide
 
Reijo Hämäläinen

Jukka Ruukki kehotti (HS Merkintöjä 16. 4.) kansalaisia ottamaan äänestyskoppiin mukaan järjen ja tunteet. Kajoamatta tunteisiin arvelen, ettei päätöksenteko pelkällä järkeilyllä eli tiedon käyttämiselläkään ole läpihuutojuttu.

Nykyisenä talousajattelun ylivallan aikana on erityisesti syytä muistuttaa, että poliittisten päätösten ja linjausten tulee olla perusteltuja myös muilla kuin taloudellisilla kriteereillä. Panostus hoivaan, yleissivistykseen, kulttuuriin tai ympäristöön ei ole välttämättä taloudellisesti järkevää. Sen sijaan sosiaalinen, poliittinen, kulttuurinen tai ympäristöllinen rationaliteetti voi sitä perustella. Käypiä ja tyylikkäitä ratkaisuja ja linjauksia ovat ne, joissa yhdistyy useampi järkevyys.

Järkipolitiikkaa mainostavalta ehdokkaalta tai puolueelta pitää kysyä, mitä järkeä he edustavat. Yksipuolisesti vain yksillä, esimerkiksi taloudellisilla argumenteilla päättäjäksi pyrkivä ei edusta kovin laajaa intressiä.

Epävarmuuden ja tapahtumien vauhdin lisääntyessä kansalaiset joutuvat turvautumaan entistä enemmän epätäydelliseen tietoon ja tunneseikkoihin, vaikkapa omiin aavistuksiin ja kokemuksiin. Varmuutta tulevasta ei ole valittavilla edustajillakaan.

Mitä enemmän ihmisellä on käytössään arkista ja kokemusperäistä tietoa, sitä enemmän hän voi tukeutua tähän. Vähemmän kokenut äänestäjä saattaa hypätä helpommin kunkin ajan julkisuuden gurun, politiikan helppoheikin tai ennakoidun voittajan vaunuihin.

Reijo Hämäläinen
Kotka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat