Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väljä kaavoitus edistäisi ihmisten terveyttä

Mielipide
 
Ensio Laaksonen

Hannu Katajamäki ja Jukka Heikkinen tyrmäsivät mielipidekirjoituksissaan (HS 12. 4.) perustellusti Helsingin metropolialueen ja muutaman muun suurehkon keskittymän sumputtamisen. Molemmat löysivät päinvastaiselle kehitykselle selkeitä taloudellisia perusteita.

Kaupunkisuunnittelun tiivistämismafia unohtaa laskelmissaan ja muissa arvioissaan tyystin ihmisen. Eikö suomalaisen perheen pidä olla kaavoituksen keskipisteessä?

Perhe on asiakas, jonka tarpeita ollaan tyydyttämässä.

Kun otamme ihmisen huomioon kokonaisvaltaisesti, huomaamme, että nykykaavoituksen suuntaukset unohtavat terveyden, psyyken ja biologian.

Väestön sosiaalinen pääoma edistää kansanterveyttä. Alueilla, joissa on muita enemmän sosiaalista pääomaa, yhteisöllisyyttä, kulttuuriharrastuksia ja talkooaktiivisuutta, eletään jopa useita vuosia pitempään kuin muualla – ja terveempinä. Tästä on tutkittua tietoa esimerkiksi Suomesta, Ruotsista ja Yhdysvalloista.

Kaavoituksessa tämä tarkoittaa väljiä, naapuriystävällisiä pihoja.

Erilaiset allergiat ovat yleistyneet paljon. Siedätyshoidot ovat osoittautuneet niitä hoidettaessa tehokkaiksi. Professorit Ilkka Hanski ja Tari Haahtela ovat ryhmineen tutkineet, miten ihmisten vähäiset kontaktit monipuolisen luonnon kanssa vaikuttavat iholla viihtyvien hyötybakteerien valikoimaan ja ihmisten allergeeniherkkyyteen. Jos nuorten asuinympäristössä oli paljon metsää ja maatalousmaata, heidän ihollaan oli laajempi bakteerivalikoima kuin nuorilla, joiden kodin läheisyydessä oli enemmän rakennettua ympäristöä.

Kun nämä tiedot siirtää kaavoitukseen, huomaamme tarvitsevamme suuria pihoja, joissa on isoja, lähes luonnontilaisia alueita tuottamassa bakteerivalikoimaa.

Käännetään kaavoitussuunnittelu kohti ihmistä: silloin viihdymme paremmin ja pysymme terveempinä. Tämä voidaan havaita myönteisellä tavalla myös yhteiskunnan talousarvioissa.

Ensio Laaksonen
diplomi-insinööri, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat