Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteettömyyden laiminlyönnistä pitäisi sakottaa

Mielipide
 
Anssi Kemppi

Sari Hosionaho, Raija Hynynen ja Erja Väyrynen ympäristöministeriöstä kirjoittivat (HS Mielipide 11. 4.) esteettömien asuntojen tarpeesta ja esteettömän rakentamisen kustannuksista.

Ympäristöministeriö on selvittänyt esteettömän rakentamisen kustannukset, ja viimeistään nyt kaikille pitäisi olla selvää, että esteetön rakentaminen ei ole turha eikä suuri kustannus. Se on välttämätön ja kohtuullinen investointi.

Kuten kirjoittajat totesivat, vuonna 2030 tarvittavista esteettömistä asunnoista on valmiina vasta kolmasosa. Tarvitaan siis toimia miljoonan asunnon tavoitteen toteutumiseksi. Esteelliseen rakentamiseen ei yksinkertaisesti ole varaa.

Rakentamisen säädöksistä, ohjeista ja lupakäytännöistä huolimatta jopa esteettömäksi suunniteltu rakennus saattaa valmistuessaan olla kaikkea muuta. Asenteissa ja työskentelytavoissa on korjattavaa, mutta ilmeisesti sekään ei riitä.

Invalidiliitto ja monet muut vammaisjärjestöt ovat esittäneet esteettömyyssäädösten rikkomisen sanktioimista. Rakennetun ympäristön esteettömyysmääräykset tulee säätää lain tasolla niin, että elinympäristöt ja rakennukset soveltuvat myös eri tavoin vammaisille henkilöille.

Invalidiliitto, Kynnys ja Näkövammaisten Keskusliitto kysyivät yhteisessä vaalikoneessaan eduskuntavaaleihin valmistautuvilta ehdokkailta, kuinka moni kannattaa sanktiointia. Koneeseen vastanneista runsaasta tuhannesta ehdokkaasta sanktiointia puolsi 58 prosenttia ja sitä vastusti 11 prosenttia vastaajista.

On siis aika tehdä korjausliike myös rakentamisen alalla ja valmistautua tulevaan. Suomessa on säädettävä asianmukaiset sanktiot esteettömyysmääräysten rikkomisesta.

Anssi Kemppi
järjestöjohtaja
Invalidiliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat