Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kehitys tukee koko Suomen taloutta

Mielipide
 
Rikhard Manninen Heikki Salmikivi

Jukka Heikkinen kirjoitti mielipidesivulla (HS 12. 4.) Helsingin väestönkasvun rasittavan Suomen taloutta.

Tutkimusten valtavirta ei tue väitettä tiivistyvien metropolialueiden kielteisestä vaikutuksesta kansallisvaltioiden talouteen. Helsingin merkitys Suomen talouden veturina on erittäin merkittävä.

Suurkaupungistuminen synnyttää kaikkialla maailmassa niin sanotun kasautumisedun, joka nostaa kaupungin taloudellisen toiminnan tuottavuutta merkittävästi. Yrityksen näkökulmasta työmarkkinoiden toiminta paranee merkittävästi, kun tarjolla olevan työvoiman määrä, laatu, ammattitaito, erikoistuminen ja kokemus ovat vahvempia. Toisiaan lähellä sijaitsevien yritysten määrän kasvaessa niiden välinen työnjako lisääntyy ja kilpailu johtaa kustannusten kurissa pysymiseen, laatutason nousuun sekä tuottavuuden kasvuun.

Työntekijän näkökulmasta taas yritysten määrän kasvaessa samalla alueella syntyy aiempaa monipuolisemmat mahdollisuudet löytää paremmin kunkin tarpeisiin, koulutukseen ja kokemukseen sopiva työpaikka.

Kaupunkien kasvu perustuu kasautumisetujen hyödyntämiseen. Tämä näkyy kaikkialla maailman suurkaupungeissa. Niiden tuottavuus on lähes poikkeuksetta suuri kunkin maan keskimääräiseen tasoon verrattuna. Esimerkiksi Pariisin alueen tuottavuus on noin kolminkertainen koko Ranskaan verrattuna, Brysselin kaksinkertainen Belgiaan verrattuna ja Tukholman tai Helsingin seudun noin 1,5-kertainen Ruotsin ja Suomen tasoon verrattuna. Helsingin seutu on vain 1,7 prosenttia koko maan pinta-alasta, mutta se tuottaa 34 prosenttia koko maan kansantuotteesta.

Helsingin seudun kehittyminen tukee koko Suomen talouskasvua. Viiden viime vuoden aikana Helsingin seudun väkiluku on kasvanut 85 000 asukkaalla, ja tästä vajaa puolet on suuntautunut Helsinkiin. Nopea väestönkasvu kertoo alueen houkuttelevuudesta ja elinvoimaisuudesta.

On tärkeää, että kaavoitus mahdollistaa riittävän asuntotuotannon. Nykyisille ja tuleville helsinkiläisille on oltava tarjolla heidän tarpeisiinsa sopivia asuntoja. Tähän pyritään valmisteilla olevalla Helsingin yleiskaavalla.

Rikhard Manninen
yleiskaavapäällikkö
Heikki Salmikivi
yleiskaavasuunnittelija, Helsingin
kaupunkisuunnitteluvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat