Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merimetson vaikutuksia ympäristöön liioitellaan

Mielipide
 
Seppo Knuuttila Pekka Rusanen Terhi Ryttäri

Merimetsoa on syytetty mielipidesivun kirjoituksissa niin meren rehevöittämisestä kuin saaristoluonnon tuhoamisestakin (HS 4. 4., 7. 4. ja 11. 4.).

Alun perin Itämeren rehevöityminen on seurausta ihmisen aiheuttamasta ravinnekuormituksesta. Merimetso ei ole syyllinen saariston rehevöitymiseen.

Kaikki kalaa syövät sadattuhannet merilintumme kierrättävät meressä jo olevia ravinteita. Merimetsojen ulosteista huuhtoutuvat ravinteet voivat aiheuttaa levän kasvun lisääntymistä vain paikallisesti pesimäluotojen tuntumassa. Nettovaikutus laajemmalla alueella on kuitenkin positiivinen: osa ravinteista pidättyy aina pesimäluotojen maaperään ja lintukantaan.

Selkämeren fosforipitoisuus on kääntynyt 2000-luvulla lievään mutta tasaiseen kasvuun. Tämän seurauksena myös levämäärät ovat kohonneet ja sinileväkukinnat yleistyneet.

Rehevöitymiskehityksen ensisijaisena syynä pidetään fosforipitoisuuden kasvua Itämeren pääaltaan pintakerroksessa. Sieltä vesi virtaa Saaristomeren kautta Selkämerelle. Itämeren pääaltaan kohonneiden fosforipitoisuuksien taustalla taas on syvänteiden hapettoman alueen laajentuminen.

Merimetson vaikutus tulee asettaa oikeaan mittaluokkaan. Suomen merialueilla on lähes 34 000 kooltaan 0,1–5 hehtaarin suuruista saarta ja luotoa, joista 73 (0,2 prosenttia) oli merimetson asuttamia kesällä 2014. Näiden luotojen yhteispinta-ala oli 55 hehtaaria. Metsäisiä luotoja, joilla puusto kuolee, oli vain kymmenisen hehtaaria.

Typpilannoitusta suosivat kasvilajit kukoistivat merimetson asuttamilla luodoilla, kuten muillakin lintuluodoilla. Yksikään kasvilaji ei ole vaarassa hävitä merimetson vuoksi.

Muut saaristolinnut viihtyvät merimetsoluodoilla. Erityisesti minkin saalistukselle alttiit ruokkilinnut hyötyvät yhdyskuntien tarjoamasta suojasta.

Merimetsolla itselläänkin on nyt luontainen vihollinen merikotkien opittua saalistamaan niiden poikasia. Merikotkasta on tullut monin paikoin merkittävä merimetsokantaa rajoittava tekijä.

Selkämeren ja Saaristomeren merimetsokannat ovat samansuuruisia kuin viisi vuotta sitten. Kasvun painopiste on siirtynyt alueille, joilla merikotka on vähälukuisempi. Viiden viime vuoden aikana Suomen merimetsokannan vuotuinen kasvu oli keskimäärin viisi prosenttia.

Merimetson väitetään toistuvasti aiheuttavan vahinkoja kalataloudelle. Yhteyttä merimetsojen määrän kasvun ja arvokkaina pidettyjen kalalajien kantojen muutosten välillä ei kuitenkaan ole voitu osoittaa tutkimuksissa.

Merimetson ravinto koostuu suurelta osin ihmisten vähäarvoisina pitämistä lajeista, kuten särkikaloista. Merimetso voidaan siis nähdä myös hyödyllisenä kalaston rakenteen tasapainottajana.

Seppo Knuuttila
erikoistutkija
Pekka Rusanen
tutkija
Terhi Ryttäri
vanhempi tutkija
Suomen ympäristökeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat