Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki huolehtii kaupunkipuistaan

Mielipide
 
Pekka Sauri

Anna-Maija Gruber (HS Mielipide 15. 4.) on huolissaan Helsingin puista katutilan mitoitusohjeen vuoksi.

Helsingissä on kaupunkipuita eli istutettuja katu- ja puistopuita enemmän kuin missään muussa Suomen kaupungissa. Puistoissa kasvaa noin 200 000 ja kadunvarsilla noin 30 000 puuta. Lisäksi kaupungin metsäalueilla on arviolta viisi miljoonaa metsäpuuta.

Kaupungin vehreys syntyy tästä puiden kokonaisuudesta. Katupuiden merkitys kaupunkikuvan kannalta on suuri, mutta puiden kasvattaminen katualueilla on monin verroin vaikeampaa – ja siksi myös kalliimpaa – kuin puistoissa.

Kaupungin virastojen yhteinen katutilan mitoitusohje on tehty turvaamaan puiden kasvun edellytykset katuympäristössä, jossa tilaa tarvitaan myös jalankululle, pyöräilylle, autoliikenteelle, pysäköinnille ja monenlaisille kunnallisteknisille verkostoille ja laitteille. Mitoitusohje perustuu parhaaseen tietoon puiden hyvinvoinnin biologisista edellytyksistä. Minimietäisyyksien tarkoituksena on varmistaa puille riittävä kasvutila. Erityisen tärkeää on varmistaa juuristoalueen rauhoittaminen jatkuvilta kaivutöiltä.

Katutilan mitoitusohje on ollut Helsingissä käytössä jo vuosia. Puita koskevien mitoitusten osalta ohje perustuu Suomen kuntatekniikan yhdistyksen ja Viherympäristöliiton laatimiin valtakunnallisiin ohjeistuksiin (Suomen kuntatekniikan yhdistyksen julkaisu 24/2011). Ohjetta päivitettiin vuonna 2013.

Katutilan mitoitusohje koskee ensisijaisesti uusia suunniteltavia katuja. Ohjetta sovelletaan myös silloin, kun vanhojen katujen peruskorjauksen yhteydessä syntyy tarve uudistaa katupuut.

Pelkästään tähän mitoitusohjeeseen vedoten ei katupuita kuitenkaan uudisteta, vaan katupuiden uudistamisen syynä on joko puiden huonokuntoisuus tai kulloisenkin peruskorjaussuunnitelman muu sisältö.

Gruberin kysymykseen "Pitääkö sanoa jäähyväiset puille katujen varsilla?" voidaan yksiselitteisesti vastata: ei pidä eikä tarvitse.

Helsingin kaupunkipuulinjaus on luettavissa rakennusviraston nettisivuilta www.hkr.hel.fi ja osoitteesta www.vihreatsylit.fi.

Pekka Sauri
apulaiskaupunginjohtaja
Helsingin kaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat