Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomioistuinsovittelua on kehitetty

Mielipide
 
Anna-Kaisa Aaltonen

Asianajajaliiton puheenjohtaja Risto Sipilä otti kantaa (HS Mielipide 14. 4.) riitojen sovittelun puolesta. Sovittelun käytön lisääminen riitojen ratkaisukeinona onkin erittäin kannatettavaa. Se on myös kustannustehokasta.

Sovittelu tuomioistuimissa on ollut mahdollista vuodesta 2006 lukien. Sovittelun käyttöön ottaminen sujui aluksi hitaasti, mutta vuonna 2011 aloitetun huoltoriitojen sovittelukokeilun myötä sovittelut ovat lisääntyneet huomattavasti. Huoltoriitojen sovitteluista saadut hyvät tulokset ovat heijastuneet myönteisesti myös muiden riita-asioiden sovitteluiden määriin.

Toisin kuin Sipilä kirjoitti, sovitteluiden yleistymisen esteenä ei ole ammattitaitoisten sovittelijoiden määrä. Oikeusministeriön tuomareille järjestämään sovittelun perus- ja syventävään koulutukseen on osallistunut satoja käräjätuomareita. Sen lisäksi oikeusministeriö on erikseen kouluttanut noin sata tuomaria ja 90 asiantuntija-avustajaa huoltoriitojen sovitteluun. Sovittelukoulutus on aloitettu myös julkisille oikeusavustajille.

Sovittelijoiksi koulutettuja tuomareita on riittävästi, ja heillä on valmius ottaa lisää asioita sovitteluun. Lakimiesavustajista kuitenkin pitkälti riippuu, miten paljon asioita tulee soviteltavaksi. On epätodennäköistä, että asiakas toisi asiansa sovitteluun, ellei hänen lakimiesavustajansa suosittele sitä. Huoltoriidoissa lakimiesavustajat ovatkin lähteneet aktiivisesti suosittelemaan asiakkailleen ensisijaisena vaihtoehtona sovittelua. Muissa riita-asioissa sovittelu vaikuttaa edelleen olevan lakimiesavustajille vieraampi vaihtoehto.

Asianajajille ja yleisille oikeusavustajille tehdyn huoltoriitojen sovittelua koskeneen kyselyn mukaan lakimiesavustajien kokemukset sovittelusta ovat hyviä. Suuri osa kyselyyn vastanneista lakimiesavustajista kaipaa kuitenkin lisää koulutusta sovittelusta. Jotta sovittelusta tulisi todellinen vaihtoehto oikeudenkäynnille, olisi tärkeää panostaa lakimiesavustajien koulutukseen ja asenteiden muuttamiseen sovittelulle myönteisiksi.

Anna-Kaisa Aaltonen
ma. hovioikeudenneuvos
oikeusministeriön huoltoriitojen sovittelun seurantaryhmän
puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat