Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkisuunnittelu ei kunnioita luontoarvoja

Mielipide
 
Merja Uusivirta

Nina Repo kirjoitti osuvasti (HS Mielipide 16. 4.), kuinka Helsingin kaupungin toiminta kaupunkisuunnittelussa on kaoottista ja suunnittelematonta. Eri virastot eivät kommunikoi keskenään eikä koskaan tiedä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Asuntotuotannon määrälliset tavoitteet yritetään viedä läpi vaikka harmaan kiven. Arvokasta luontoa ja kulttuurimiljöitä tuhotaan piittaamattomasti.

EU-direktiiveillä ei tunnu olevan mitään merkitystä. Ely-keskus antaa helposti luvan rakentaa luontoalueille, jos kaupunki edes ymmärtää tai haluaa lupia anoa. Riittäviä luontoselvityksiä ei tehdä.

Arvokasta luontoa on esimerkiksi vanha metsä, monimuotoinen luontoalue, joka tarjoaa elinolosuhteet linnustolle, kasvistolle ja eläimille. Onko Helsingissä tällaisia alueita? Toistaiseksi on, vaan ei kauan, jos harkitsematon kaupunkisuunnittelu sallitaan.

Projektijohtaja Pirjo Siren esitteli kaupunkisivujen jutussa (HS 16. 4.) Kruunuvuorenrannan asuntotuotantoa ja tulevia palveluja Laajasalossa.

Kruunuvuorenrantaan johtava, vielä rakenteilla oleva leveä Koirasaarentie halkoo läpi räjäytettyjen avokallioalueiden. Se on jo hävittänyt vanhoja metsäalueita ja lepakoiden kulkureitit Stansvikin saalistusalueille. Se saastuttaa Tahvonlahden pohjukan ja karkottaa pian upean harvinaisen linnuston sekä vaikeuttaa EU-direktiivien suojaamien viitasammakoiden elinolosuhteita.

Stansvikin historiallinen kulttuuri- ja luontomiljöö, jota projektipäällikkö kehuu tulevana palvelu- ja asuntoalueena, on uhattuna.

Kuinka moni tietää, että Stansvikin aluekokonaisuuteen kuuluva, nyt rakennettavaksi suunniteltu Stansvikinnummen asemakaava-alue on osayleiskaavavaiheessa kumottu puutteellisten luontoselvitysten vuoksi? Voimassa on yleiskaava 2002. Siinä kyseinen alue on merkitty kaupunkipuistoksi. Havainnekuvissa aluetta kuitenkin esitellään ikään kuin jo kaavoitettuna asuntoalueena.

Asuntotuotantoa perustellaan ja toteutetaan yleisen edun nimissä. Eikö ympäröivän luonnon turvaaminen ja ihmisten elinympäristön vaaliminen ole yleisen edun mukaista ja olennainen osa asumista?

Merja Uusivirta
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat