Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toivottavasti nuoret käyvät äänestämässä

Mielipide
 
Eero Rämö Venla Kokko
Kirjoittajat toivovat aktiivista päätöksentekoa ja äänestämistä. Neljä vuotta sitten eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 70,5.

Nuorten äänestysprosentin ennustetaan sunnuntaina jäävän jälleen noin 10 prosenttia alhaisemmaksi kuin kaikkien äänioikeutettujen. Vanhempien ikäluokkien yliedustus vaaliuurnilla voi johtaa siihen, että nuorten näkökulmat ja tarpeet jäävät syrjään poliittisessa keskustelussa ja yhteiskunnassa.

Kun myös kansanedustajien keski-ikä ylittää viidenkymmenen, nuorilla ei ole tasavertaista mahdollisuutta vaikuttaa elämäänsä koskeviin päätöksiin. Tämä ei vaikuta kielteisesti vain nuoriin itseensä, vaan se vaarantaa koko edustuksellisen demokratian oikeutuksen.

Äänestämättömyyden syyt ovat monitahoisia ja ulottuvat yksittäistä nuorta pidemmälle. Tutkimusten mukaan päätökseen äänestämättömyydestä vaikuttavat yksilön kokemus teon mielekkyydestä ja omista vaikutusmahdollisuuksista sekä esimerkiksi perhetausta ja poliittisen järjestelmän ominaisuudet.

Tästä huolimatta kuva laiskasta ja välinpitämättömästä nuoresta on tiukkaan pinttynyt ja dominoi julkista äänestyskeskustelua. On kohtuutonta vierittää vastuu demokratian ongelmakohdista yksin nuoren harteille. Syyllistämisen sijasta tarvitaan äänestämiseen kannustamista, ja tässä suhteessa kodit ja oppilaitokset ovat ratkaisevassa asemassa.

Nuorten syyllistämisen sijasta on syytä miettiä, mitkä asiat yhteiskunnassamme vaikuttavat kielteisesti nuorten äänestysaikeisiin. On tuskin sattumaa, että nuoret usein tuntevat, ettei heidän mielipiteitään oteta vakavasti. Päättäjille tekisikin hyvää kohdata ja kuunnella nuoria. Ilman aitoa dialogia demokratiassa ei päästä pitkälle.

Toivottavasti mahdollisimman monella vielä epäröivällä nuorella olisi uskoa ja luottamusta lähteä uurnille sunnuntaina. Ilman meitä muutos on askeleen kauempana.

Eero Rämö
puheenjohtaja
Venla Kokko
edunvalvonta-assistentti
Suomen Nuorisoyhteistyö
Allianssi ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat