Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskeluperäinen maahanmuutto sujuvaksi

Mielipide
 
Pekka Kauppi

Matti Alahuhta ja Anders Borg kirjoittivat Vieraskynässään (HS 15. 4.), että automaattinen työlupien antaminen Suomessa valmistuneille ulkomaalaisille opiskelijoille olisi erinomainen uudistus. Tämä on tärkeä avaus linjauksille, joilla voimme muutenkin kehittää opiskeluperäistä maahanmuuttoa.

Eduskuntavaalien alla olemme puhuneet lähinnä työperäisestä ja humanitaarisesta maahanmuutosta. Kolmas maahanmuuton reitti on opiskelevan nuoren siirtyminen Suomeen tavoittelemaan loppututkintoa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.

Yliopistojen on luontevinta rekrytoida vierasmaalaisia opiskelijoita maisteriopintoihin. Englanninkieliset maisteriohjelmat ovat yleistyneet monella alalla. Yliopiston alkuopinnot kandidaattivaiheessa on parasta antaa suomeksi tai ruotsiksi, mutta englannin kielestä on hyötyä opintojen loppuvaiheessa myös kotimaan opiskelijoille. Heidän pitää harjaantua kansainväliseen vuorovaikutukseen.

Maisteriopinnot englannin kielellä tuottavat yliopistolle lisävaivaa, mutta ne ovat arvokkaita myös tutkimuksen pitkäjänteiselle kehittämiselle.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden integrointi yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin vaatii ponnisteluja. Vaikeinta on onnistua vierasmaalaisten opiskelijoiden henkilövalinnoissa. Tulijoita on yllin kyllin. Yliopisto ei voi avata oviaan kaikille. Yliopiston pitää onnistua valitsemaan lahjakkaita opiskelijoita, jotka suoriutuvat opinnoistaan vähintään yhtä hyvin kuin suomalaisetkin opiskelijat.

Papereiden perusteella valitseminen on vaikeaa. Opiskeluoikeuden myöntäminen on niin suuri päätös, että ehdokkaan pitää käydä esittäytymässä henkilökohtaisesti.

Helsingin yliopisto järjestää kesäopetusta Helsinki Summer Schoolin merkeissä. Opiskelijoita tulee kaikkialta maailmasta pariksi viikoksi Helsinkiin. Voimme tehdä saman muissakin yliopistoissa, kehittää järjestelmää edelleen ja asettaa opiskelijarekrytoinnin suorastaan kesäkurssin päätarkoitukseksi.

Kesäkurssin lopuksi voimme tarjota esimerkiksi etevimmälle neljännekselle maisteriopinto-oikeutta kurssin loppukokeen ja haastattelun perusteella. Opiskelija voi sitten päättää, ottaako tarjouksen vastaan vai siirtyykö muualle. Lahjakas opiskelija pystyy maisteriopintojen aikana kahdessa tai kolmessa vuodessa omaksumaan suomen kielen. Valmistuneista maistereista saamme nopeasti pätevää täydennystä työmarkkinoille korjaamaan vinoutunutta huoltosuhdetta.

Työperäisen ja humanitaarisen maahanmuuton rinnalle tarvitaan kolmas reitti, opiskelupohjainen maahanmuutto. Ensimmäinen portti, jota yliopistot vartioivat, on opinto-oikeuden myöntäminen. Alahuhdan ja Borgin ehdottama automaattinen työlupa tulisi myönnettäväksi monien vaiheiden jälkeen, jos tutkinto tulee valmiiksi.

Pekka Kauppi
professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat