Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan euroerolla arvaamattomia seurauksia

Mielipide
 
Juhana Brotherus

Kreikan euroeron todennäköisyys on kohonnut kevään edetessä. Neuvottelut Kreikan kanssa ovat jumiutuneet ja markkinoiden levottomuus on kasvanut. Muiden euromaiden kansalaisten ja poliitikkojen kärsivällisyys on aiheellisesti koetuksella.

Peruuttamattomia ratkaisuja tulee kuitenkin punnita tarkkaan.

Kreikan mahdollinen euroero on herättänyt etenkin Saksassa, mutta myös Suomessa (Jan von Gerich, Vieraskynä HS 17. 4.) vaarallisia toiveita: euroalueen heikoimman lenkin työntäminen ulos eurosta voisi vahvistaa valuutta-aluetta ja ratkaista valuvikoja.

Todellisuudessa Kreikan euroeron vaikutukset olisivat arvaamattomat ja pitkäkestoiset. Yhtenäinen euroalue on kaikkien osapuolien etu.

Eurosta irtautuminen johtaisi varmuudella syvään kaaokseen Kreikassa vuoden tai kahden ajaksi. Sekasorron jälkeen nousu olisi mahdollinen heikon drakman siivittämän viennin ja turismin avulla.

Tie on kuitenkin pitkä, kivikkoinen ja riskialtis. Ei olekaan ihme, että edes massatyöttömyydestä kärsivät kreikkalaiset eivät halua pois eurosta.

Vaikutukset muuhun euroalueeseen jäisivät parhaassa tapauksessa ensi alkuun rajallisiksi. Talouden elpyminen viivästyisi ja sijoitusmarkkinoiden heilunta lisääntyisi.

Välitöntä tartuntavaaraa koko euroalueen hajoamisesta aiempien vuosien tapaan ei ole, koska Euroopan keskuspankki estäisi nyt markkinoiden uuden kriisiytymisen. Ainakin joistakin virheistä on opittu.

Euroalueen kriisin lakaiseminen Kreikan mukana pois aiheuttaisi kuitenkin ikuisen särön valuutta-alueeseen. Euro ei olekaan yhtenäinen valuutta-alue vaan kiinteä valuuttakurssijärjestelmä, josta voi kriisin sattuessa hypätä tai joutua pois.

Seuraavan talouskriisin iskiessä katseet kääntyisivät jälleen euroalueen heikoimpaan maahan. Kertarytinä poistaisi ikuisen kitinän, mutta toisi pysyvän epävarmuuden. Vakauden turvaaminen vaatisi hurjaa harppausta valuuttaunionin integraatiossa.

Yksimielisyys jäljelle jäävien kahdeksantoista euromaan kesken uusista instituutioista ja reformeista on toki mahdollista. Saattaa kuitenkin olla, että Kreikan euroero poistaa yhden kiven kengästä – mutta samalla repeää kengänpohja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat