Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oletus yhteistaloudesta saattaa olla väärä

Mielipide
 
Hans Hämäläinen

Elina Havu ja Riina Karjalainen Ensi- ja turvakotien liitosta kirjoittivat (HS Mielipide 15. 4.) rahasta vallan välineenä parisuhteessa ja sen alistavista seurauksista. Heidän esiin nostamansa ongelmat korostuvat etenkin taloudellisesti huono-osaisempien kohdalla, joilla tässä tarkoitan toimeentulotuen hakijoita.

Toimeentulotuki on sosiaaliturvajärjestelmän viimesijainen etuus, jonka tarveharkinnassa otetaan huomioon kaikki henkilön tulot ja varallisuus. Avun hakijoiksi katsotaan kuitenkin koko kotitalous, ja tarveharkinta kohdistuu myös avio- ja avopuolisoiden varoihin.

Toimeentulotuen kotitalouskohtaisuus perustuu automaattiseen oletukseen siitä, että parisuhteessa olevat huolehtivat taloudellisesti toisistaan. Tarveharkinnassa ei siis kiinnitetä huomiota siihen, onko henkilöiden välillä sen paremmin virallisia kuin epävirallisiakaan elatussuhteita. Esimerkiksi avopuolisoiden välillä ei ole lainkaan lainmukaisia velvoitteita elättää toista osapuolta.

Oletus yhteistaloudesta saattaa olla väärä, jolloin apua tarvitseva ja hänen toimeentulonsa jätetään täysin toisen armeliaisuuden varaan. Tällöin voi helposti syntyä Havun ja Karjalaisen kuvaamia taloudellisen väkivallan tilanteita, joilla voi olla musertavia seurauksia apua tarvitsevien hyvinvoinnille.

Toimeentulotuen tarkoitus on turvata jokaisen toimeentulo ja muun muassa edistää itsenäistä selviytymistä. Sosiaaliturvan pitäisi olla aina henkilökohtaista ja tarveharkinnan tulisi kohdistua vain avun tarpeessa olevan henkilön tuloihin ja menoihin.

Hans Hämäläinen
tohtorikoulutettava
valtiotieteiden maisteri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat