Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennustyömaan valot naapuritontilla vievät yöunet

Mielipide
 
Mervi Ilmonen

Helsinki pyrkii tiivistämään olemassa olevaa kaupunkirakennetta lisärakentamisella. Tavoite voi olla perusteltu, mutta en ole havainnut keskusteltavan siitä, mitä tällainen rakentaminen käytännössä merkitsee. Olen asunut usean vuoden ajan OP-pankin jättiläismäisen työmaan naapurissa Vallilassa. Se on merkinnyt jatkuvaa kotirauhan ja erityisesti yörauhan häirintää. Talvella olen herännyt aamuyöllä äkillisesti siihen, että asuntoni on muuttunut tivoliksi: on vilkkuvaloja, ulinaa, piippausta, kilkettä, kalketta, räiskettä ja ryskettä. Ikkunat ovat rasvaisen pölyn peitossa. Pöly leviää asuntoon ja räjäyttelyt hätkähdyttävät.

Pahinta on ollut työmaan ympärivuorokautinen valaistus. Voimakkaat, taloihin kohdistuneet valot ovat vaikeuttaneet nukkumista ja muuttaneet asunnot kuulustelutilojen kaltaisiksi. Valituksista huolimatta asiaan oli mahdotonta saada parannusta, kunnes alueen suunnittelija huomasi valokuvista, että työmaan valaisimista puuttuivat valoa kohdentavat sivusuojat.

Rakennukset ovat nyt melkein valmiit, mutta loppua kohden tilanne vain pahenee, kun rakennuksessa palavat sadat vilkkuvat neonvalot läpi yön. OP-pankki on toistuvasti perustellut hysteeristä valaistusta turvallisuusnäkökohdilla, mutta epäselvää on, mitä turvallisuusuhkaa öinen diskovalaistus torjuu.

Talomme asukkaat voivat toki säästää sähkölaskuissa, kun emme tarvitse omia valaisimiamme, mutta harvemmat meistä haluavat käyttää työmaata lukuvalona läpi yön. Monet meistä haluaisivat öisin ihan vain nukkua.

Naapurissa asuvien perusoikeudet on taattava rakentamisen aikana. Tarvitaan vastuullisempia rakennuttajia ja parempaa yhteistyötä eri osapuolten välillä.

Mervi Ilmonen
tutkija, Vallila, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat