Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten käy koulujen kieltenopetuksen?

Mielipide
 
Kari Jukarainen

Perusopetuksen uudet tavoitteet ja tuntijako tulevat voimaan elokuun alussa 2016. Uuden tuntijaon myötä toisen kotimaisen kielen tunneista kaksi siirretään kuudennelle luokalle. Ensimmäisestä vieraasta kielestä eli A1-kielestä, joka suurimmalla osalla oppilaista on englanti, yksi tunti siirretään yläluokilta alaluokille. Sitä, mille vuosiluokalle tämä tunti sijoitetaan, ei ole päätetty valtakunnallisesti, vaan sen voivat koulutuksenjärjestäjät päättää vapaasti. Tavallisinta lienee, että tunti sijoitetaan joko kolmannelle tai viidennelle vuosiluokalle.

Uuteen tuntijakoon siirrytään asteittain, mikä takaa sen, että kaikki oppilaat saavat tuntijaon mukaisen määrän toisen kotimaisen kielen opetusta.

Siirtymäsäädös ei kuitenkaan takaa kaikille perusopetuksen oppilaille tuntijaon mukaista määrää A1-kielen opetusta, vaan heiltä uhkaa jäädä yksi vuosiviikkotunti ensimmäistä vierasta kieltä pois. Ennen kaikkea tämä koskee niitä oppilaita, jotka aloittavat kuudennen vuosiluokan elokuussa 2016. Koulutuksenjärjestäjän tulee huolehtia siitä, että heille järjestetään yksi ylimääräinen vuosiviikkotunti A1-kieltä joko kuudennen vuosiluokan tai yläkoulun aikana.

Ylimääräisen tunnin järjestäminen koskettaa tulevaisuudessa myös muita vuosiluokkia, jos ylimääräinen tunti sijoitetaan muulle kuin viidennelle vuosiluokalle.

Ennen kaikkea kysymys on oppilaiden tasavertaisesta kohtelusta kaikissa Suomen kouluissa.

On hälyttävää, että näitä suunnitelmia ei ole vielä tehty, vaikka uutta tuntijakoa ryhdytään toteuttamaan jo runsaan vuoden kuluttua. Ylimääräisen tunnin järjestäminen on aina myös kustannuskysymys.

Kieltenopetuksen painopisteen siirtäminen alakouluun lisää opettajien täydennyskoulutuksen tarvetta. Koulutuksella on jo kiire. Ei ole sama, kuka opettaa kielten alkeet oppilaille. Alkeiden päälle rakentuu kielitaito, jota tarvitaan entistä enemmän alati kansainvälistyvässä yhteiskunnassamme.

Kari Jukarainen
puheenjohtaja
Suomen kieltenopettajien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat