Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiukka tietosuoja on vienyt kouluilta keinoja tukea lasta

Mielipide
 
Pasi Majasaari

Joukko sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia toi esiin huolensa tietosuojan liiallisesta korostamisesta nykyisessä oppilas- ja opiskeluhuoltolaissa (HS Mielipide 15. 4.). Arvioin nykyisen lain toimivuutta rehtorin näkökulmasta.

Koulussamme pidetään tärkeänä, että jokainen oppilas saisi tarvitsemansa tuen. Olemme vuosien mittaan kehittäneet moniammatillisia toimintatapoja tuen tarpeen havaitsemiseksi. Oppilashuoltoryhmän kokouksissa ovat olleet mukana koulun johto, kuraattori, terveydenhoitaja, koulupsykologi, opinto-ohjaajat sekä erityisopettajia.

Olemme käyneet jokaisen luokan läpi luokanvalvojan kanssa. Asiasta on tiedotettu etukäteen luokan oppilaiden vanhemmille, ja mikäli oppilas ja hänen huoltajansa ovat halunneet osallistua käsittelyyn, se on ollut mahdollista. Kuuntelemalla eri ammattilaisten havaintoja ja näkemyksiä olemme voineet yhdistää hiljaisetkin signaalit ja tätä kautta antaa tukea niillekin, joiden ongelmia ei ole aina helppo huomata. Äänekkäästi oireilevat on helppo havaita muutenkin.

Oppilashuoltoryhmässä on yhdessä suunniteltu, kenen kannattaisi olla yhteydessä oppilaaseen ja hänen huoltajiinsa. Tämän jälkeen yhteistyö on sujunut normaalisti, tieto on vaihtunut kodin ja koulun välillä ja kaikki tehty on kirjattu ylös. Seuraavalla viikolla oppilashuoltoryhmän kokouksessa on voitu tarkistaa, onko asia edennyt suunnitellusti. Olemme päässeet yhdessä miettimään ja toteuttamaan oppilaiden kasvun tukemista.

Näin emme saa enää toimia, se on kielletty. Luokkien tai oppilasryhmien tilannetta ei saa enää käsitellä yhdessä. Ennen minkäänlaista moniammatillista keskustelua on kodilta saatava yksilöity lupa siihen, ketkä asiasta saavat keskustella.

Ongelmana on se, että yksittäisen opettajan huoli ei välttämättä ole niin suuri, että hän lähtisi viemään asiaa eteenpäin. Ei ole mahdollista vaihtaa näkemyksiä siitä, onko muillakin koulun aikuisilla herännyt vastaava huoli. Hiljaisten signaalien tunnistaminen ei ole mahdollista, ja apua tarvitseva oppilas voi jäädä ilman apua.

Nyt oppilaan asiaa hoitamaan pitää perustaa erillinen moniammatillinen asiantuntijaryhmä. Nämä ryhmät eivät pääse vertaamaan keskenään sitä, miten tuki rakennetaan ja miten se koulussa jaetaan. Kuraattori ei saa kysyä terveydenhoitajalta, käykö joku yksittäinen oppilas myös tätä tapaamassa.

Kenelläkään koulussa ei ole enää kokonaiskuvaa siitä, miten koulun oppilaat voivat ja onko tuki jaettu eri tilanteissa samoilla periaatteilla. On riski, että joidenkin oppilaiden saadessa tukea toiset jäävät sitä ilman.

Joitakin vuosia sitten kuuli usein sanonnan "koko kylä kasvattaa". Mitä tälle näkemykselle tapahtui silloin, kun nykyistä oppilas- ja opiskelijahuoltolakia säädettiin?

Yksilön tietosuojan yksisilmäinen korostaminen vei kouluilta valtavasti mahdollisuuksia auttaa tukea tarvitsevia lapsia. Aiemminkin oli selvää, että oppilas ja hänen huoltajansa otettiin alusta alkaen mukaan silloin, kun tukea alettiin rakentaa. Mutta silloin oli mahdollista ammattilaisten kesken pohtia sitä, kenelle tukea tulisi tarjota.

Pasi Majasaari
rehtori, Hämeenkylän koulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat