Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiedonkulku sujumaan lapsen parhaaksi

Mielipide
 
Ulla Siimes Nina Lahtinen Sanna Haanpää Marja Lahtinen

Joukko lastenlääkäreitä arvioi (HS Mielipide 15. 4.), että liian tiukka tietosuoja estää ammattilaisten välisen tiedonkulun, minkä vuoksi lapset ja nuoret saattavat jäädä vaille tarvitsemaansa tukea. Yksityisyyden suojan ja tietojen luovuttamisen mahdollistaminen tosin ei ole helppoa.

Tarpeellisten tietojen luovuttamisen vaikeudet on todettu lukuisissa moniammatillista yhteistyötä ja koulujen turvallisuutta koskevissa selvityksissä. Tietojen antamisesta viranomaiselta toiselle säädetään kymmenissä eri laeissa. Pykäliä ei ehkä tunneta tai niiden soveltamisessa ollaan epävarmoja.

Kun tieto on annettu, sitä ei voi enää peruuttaa. Väärin toimimisen pelosta tiedon luovuttamista mietitään tarkkaan ja epäselvässä tilanteessa tieto voidaan jättää antamatta. Tämä voi johtaa lapsen edun kannalta huonoon lopputulokseen.

Kotien kanssa tehtävä yhteistyö on keskeistä kaikissa lapsia ja nuoria koskevissa asioissa. Monet tiedonkulun ongelmat ratkeavat, kun vanhemmat ovat tiiviisti mukana lasta koskevien asioiden käsittelyssä. Ongelmia syntyy hyvästä yhteistyöstä huolimatta.

Tietojen luovuttamista koskevia säännöksiä pitää selkeyttää ja poistaa joustavan tiedonkulun esteet. Tilanne selkeytyisi huomattavasti, jos eri hallintokunnat noudattaisivat yhden ja saman lain säännöksiä. Salassapitopykälät tulee koota yhteen lakiin. Lisäksi tarvitaan opas, jossa esimerkein kuvataan, kuinka tiedon pitäisi kulkea.

Lapsen käytökseen ja hyvinvointiin vaikuttaa koko hänen elinympäristönsä. Koulun ja kodin tiivis yhteistyö on lapsen etu. Koulun olisi syytä tietää, jos jokin lapsen ympäristön tärkeistä tekijöistä järkkyy.

Opettajan ei tarvitse tietää esimerkiksi perheongelman laatua, mutta on tärkeätä tietää, jos lapsi ei jostain syystä saa tukea läksyihinsä, unirytmi häiriintyy tai ajatukset ovat muualla kuin oppimisessa. Oppilasta voidaan tukea oikealla tavalla vain, jos tarvittava tieto on kaikkien tarvittavien osapuolten saatavilla, myös opettajalla.

Ulla Siimes
toiminnanjohtaja
Suomen vanhempainliitto
Nina Lahtinen
Sanna Haanpää
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ
Marja Lahtinen
kehittämispäällikkö
Suomen Kuntaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat