Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diabeteksen hoito moniammatillisiin keskuksiin

Mielipide
 
Pentti Lammi Janne Juvakka

Diabeteksen hoito on kokonaisuus, joka koostuu lukuisista diabetesta sairastavan tekemistä päätöksistä ja teoista joka päivä. Hoidon opettelu ja taitojen harjoittelu vaativat aikaa. Tähän diabeetikot tarvitsevat osaavien ammattilaisten tuen ja hyvät hoitovälineet.

Hyvä hoito edellyttää, että diabeetikoilla on tietoa, taitoa, hyvät hoitovälineet sekä luottamus hoitohenkilöstön asiantuntemukseen ja tukeen. Nykyiset hoitotulokset osoittavat, että näin ei ole.

Länsimaiden vertailussa Suomen aikuisten tyypin 1 diabeetikoiden sokeritasapaino on heikoimmasta päästä. Tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä on noin seitsemän kertaa suurempi kuin tyypin 1. Erityisesti tyypin 1 diabeteksen ja vaikeahoitoisen tyypin 2 diabeteksen hoito tulee Suomessa keskittää moniammatillisiin keskuksiin.

Diabeteksen hoidossa tarvitaan paitsi lääkärin ja hoitajan myös muiden ammattilaisten osaamista. Hoitotiimiä täydentävät ravitsemuksen, liikunnan/fysioterapian, psykologian, jalkojenhoidon, suun terveyden ja sosiaaliasioiden ammattilaiset.

Diabeteksen ehkäisy, seulonta ja varhainen elintapahoito ovat keskeisiä tyypin 2 diabeteksessa. Hoitamattomuus ja riittämätön hoito maksavat paljon, sillä puutteellinen diabeteksen hoito johtaa kalliisiin lisäsairauksiin ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä.

Suomeen pitäisi saada diabetesrekisteri, josta ilmenisivät diabeetikoiden määrä ja diabetestyypit sekä hoitotulokset. Koska meillä ei ole kattavaa rekisteriä, emme nyt tiedä diabeteksen hoidon tosiasiallista tasoa eikä hoidon kehittämisen tuloksia voida seurata.

Pienilläkin elintapojen korjauksilla saadaan merkittäviä tuloksia tyypin 2 ilmaantuvuudessa. Pari kiloa pois vyötäröltä ja puoli tuntia liikuntaa päivässä auttavat ehkäisemään tyypin 2 diabetesta. Samat keinot ehkäisevät sydän- ja verisuonisairauksia, muistisairauksia sekä monia syöpäsairauksia rintasyövästä alkaen.

Terveellinen ruoka, painonhallinta ja liikunta ovat aina osa diabeteksen hoitoa. Päättäjien tehtävä on tehdä elinoloistamme sellaiset, että ne edistävät terveellisiä elintapoja.

Pentti Lammi
puheenjohtaja
Pääkaupunkiseudun
diabetesyhdistys
Janne Juvakka
toiminnanjohtaja
Suomen diabetesliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat