Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudella pääministerillä on edessään kivinen tie

Mielipide
 
Rauno Jokiniemi
Keskusta sai sunnuntaina pidetyissä vaaleissa 49 paikkaa, perussuomalaiset 38 paikkaa, kokoomus 37 ja Sdp 34 paikkaa eduskuntaan.

Nyt "punainen viiva" on vedetty, kuten Ilmari Kiannon romaanissa runsaat sata vuotta sitten. Tulos on se mikä on, ja sitä voidaan muuttaa ainoastaan neljän vuoden kuluttua, mikäli maa vielä makaa entisellään.

Suuria yllätyksiä vaaleissa ei tapahtunut. Perussuomalaisten Timo Soini korjasi suuren potin, kuten ennakko-odotukset olivat. Jatkojytky jos mikä nosti riemun perussuomalaisissa. Sdp:n jääminen neljänneksi, mitä mielipidekyselyt ennakoivat, ei ollut suuri yllätys.

Kokoomus oli kisan kolmas, eikä sekään yllättänyt. Ei tätä maata johdeta pelkällä englannin kielen taidolla, kuten Alexander Stubb oletti istuessaan pääministerin tuolille viime kesäkuussa. Maan johtamiseen tarvitaan jotain muutakin, ja se häneltä puuttui. Nyt Stubbilla on hyvää aikaa miettiä, miten puoluetta johdetaan.

Demareiden tie on toivoton. Olisiko siihen suurin syyllinen puolueen puheenjohtaja Antti Rinne? Hänhän alkoi kangeta Jutta Urpilaista pois puolueen puheenjohtajan tuolilta suoraan "pystymetsästä" politiikkaan tulleena. Rinne ei kuitenkaan onnistunut pitämään puolueen kannatusta niissä lukemissa, joihin Urpilainen luotsasi puolueen edellisissä vaaleissa. Eli syyllisiä ovat yhtä lailla Rinteen äkkiväärät tukijat ammattiliitoista kuin Rinne itsekin.

Pienemmät puolueet säilyttivät suurin piirtein asemansa, vihreät tosin rynnivät. Mutta heistä ei vieläkään ole tämän maan pelastajiksi. Vihreät voivat olla este suurille uudistuksille, joita pitkittyvän taantuman taltuttamiseksi tarvitaan.

Keskustan Juha Sipiläkin palautetaan maanpinnalle – joskaan hän ei ilmeisesti ole kovin korkealla ollutkaan. Sipilän pitäisi nyt panna kova kovaa vastaan eikä ottaa 1940-luvulla syntyneitä keskustalaisia mukaan hallitukseen. Juuri se porukka aiheutti keskustalle 16 paikan romahduksen edellisissä vaaleissa.

Joka tapauksessa Juha Sipilällä on edessään kivinen tie.

Rauno Jokiniemi
Noormarkku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat