Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukkaiden toiveet ovat usein vastakkaisia

Mielipide
 
Anna Kuismin

Nina Repo kirjoitti (HS Mielipide 16. 4.) lähipalvelujen säilyttämisen puolesta Herttoniemessä. Kirjoituksesta ei kuitenkaan käynyt ilmi, että näkökulma on pelkästään Länsi-Herttoniemen asukkaan. Monet asiat näyttävät toisenlaisilta, kun niitä katsotaan Herttoniemenrannasta käsin.

En puutu kirjoituksessa esitettyihin väitteisiin kaupungin virastojen poukkoilevasta suunnittelusta vaan keskityn yhteen asiaan: keskusteluun Herttoniemen kirjaston paikasta. Jos Herttoniemen nykyinen kirjastotalo puretaan, edessä on muutto Kettutieltä toisiin tiloihin. Uutta paikkaa etsitään ilmeisesti Herttoniemen metroaseman lähistöltä.

Vaikka metroaseman tuntumassa oleva kirjasto palvelisi ainakin kaksinkertaista asukasmäärää, länsiherttoniemeläiset vastustavat siirtoa, koska he haluavat säilyttää kirjaston entisellä paikallaan etenkin oheistoimintojen takia (ruokapiirin kauppa kirjaston nurkassa, kokoontumistilat samassa talossa ja niin edelleen). Perusteet tasa-arvoisemmasta sijainnista ja kirjaston kävijämäärien kasvusta kaikuvat kuuroille korville.

Keskustelu on saanut surkuhupaisia piirteitä sosiaalisessa mediassa. On esimerkiksi esitetty, että metroaseman lähistöllä sijaitsevaan kirjastoon eivät vanhukset ja lapset voisi mennä turvallisesti, koska läheisestä puistosta on löydetty huumeruiskuja. Sama huoli ei ilmeisesti koske Herttoniemenrannan vanhuksia ja lapsia, jotka joutuvat kulkemaan metroaseman ohi, jos mielivät kirjastoon vanhan Herttoniemen puolelle.

Ihanteellista tietysti olisi, että jokaisella helsinkiläisellä olisi kävelymatkan päässä kirjasto, nuorisotila ja terveyskeskus, mielellään myös uimahalli ja kansalaisopisto. Kaupungin kasvaessa ideaalin saavuttaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Nykyisen myllerryksen vaikutus niin sanottuihin vanhoihin ja uusiin kaupunginosiin tarjoaisi muuten kiinnostavan tutkimuskohteen yhteiskuntatieteilijöille. Tarjoan työnimeksi "Idealistit vastaan realistit: asukasaktivismi ja kaupunkisuunnittelu".

Anna Kuismin
dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat