Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuria ei tule erottaa omaksi kuplakseen

Mielipide
 
Anna Rajala

Kulttuurisivujen kirjoituksen (HS 21. 4.) mukaan vaalitulos huolestuttaa Suomen kulttuuriväkeä.

Jos olen ymmärtänyt oikein, ainakin osasyy perussuomalaisten äänestämiseen on pelko suomalaisuuden menettämisestä globaalin kulttuurin paineen alla. Ottamatta kantaa siihen, mitä tämä suomalaisuus on, eikö se pysy kasassa nimenomaan yhteisen kulttuurin tekemisellä ja tukemisella?

Suomalaisia kokoaa yhteen esimerkiksi suosittujen televisio-ohjelmien seuraaminen. Ohjelmissa esiintyvät, koko kansan tuntemat näyttelijät tai muusikot eivät ole saavuttaneet osaamistaan tekemättä kovasti töitä: ammattitaito ei ole pelkkä lahja, joka puhkeaa suoraan kukkaan lavalla tai kameran edessä. Tämä osaaminen vaatii taloudellista tukea ja aikaa.

Silti ajatus kutsumuksen voimalla elävistä taiteilijoista ja tutkijoista pysyy valitettavan tiukassa: hehän tekevät työtään, vaikka rahat eivät riittäisi kuin kaurapuuroon ja kommuuniasumiseen. Tai voihan kulttuurityötä tehdä "oikean työn" ohessa, harrastuksena!

Tällainen ajattelutapa alentaa kulttuuriamme ammatikseen ylläpitävien arvoa.

Vaikuttaa siltä, että valtapuolueet erottavat kulttuuriväen omaksi kansanosakseen, joka voi rauhassa elää kuplassaan pienellä budjetilla. Tällöin unohdetaan se, että kulttuurin budjettiin kuuluu myös kaikki maakunnissa tapahtuva, tavalliset kansalaiset tavoittava toiminta, kuten kirjastot, musiikkiopistot ja harrastajateatterit.

Erottelemalla kulttuuriväki omaksi kansanosakseen syntyy Suomen kahtiajako, jossa valtaosa kansasta voi etsiä sisältöä elämäänsä muualta kuin laadukkaasta kotimaisesta kulttuurista. Tämä lisää ulkomaisten kulttuurituotteiden kulutusta ja sekoittuneemman kulttuurin syntyä, mikä ei taas ole perussuomalaisten toiveiden mukaista.

Politiikka elää erilaisista mielipiteistä: suomalaisia yhdistäviä asioita ei siis kannata etsiä poliittisesta yhtenäisyydestä. Jos yhteisestä suomalaisesta identiteetistä halutaan pitää kiinni, oikea tapa on kiinnittää enemmän huomiota kulttuurimme tukemiseen.

Anna Rajala
koko ikänsä musiikkia harrastanut teologian ylioppilas, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat