Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppisopimus on luonteva tapa oppia

Mielipide
 
Jari-Pekka Hietsilta

Oppisopimus tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että kokeneempi auttaa kokemattomampaa oppimaan uuden taidon. Useimmat meistä oppivat esimerkiksi puhumista tai kävelemistä muilta ihmisiltä. Kuinka hankalaa olisikaan ollut opetella kävelyä luentosalissa?

Väitän, että oppisopimuksen kautta oppiminen on ihmiselle luontevaa myöhemmälläkin iällä. Esimerkiksi Saksassa, jossa on Euroopan pienimpiin kuuluvat nuorisotyöttömyysluvut, yli puolet nuorista jatkaa peruskoulun jälkeen opintojaan oppisopimuskoulutuksessa, jossa teorian ja käytännön suhde määräytyy opiskeltavan ammatin mukaan.

Saksan malli vaatii järjestäjien ja työnantajien toimivaa yhteistyötä. Suomessa tämä on toistaiseksi ollut suurin este toimivan järjestelmän rakentamisessa. Nuorisotyöttömyyden kitkemiseen tähtäävän Paikka auki -avustusohjelman Nuorten johtoryhmä vieraili taannoin sekä EK:n että SAK:n johtajien luona viemässä näitä terveisiä. Kerroimme teettämästämme nuorisobarometrista, jonka mukaan enemmistö työttömistä nuorista on kiinnostunut oppisopimuksesta. Kahvia juotiin, mutta ainuttakaan ehdotusta asioiden edistämiseksi emme saaneet.

EK:n kärjistetty näkemys on, että oppisopimuksia voitaisiin lisätä, mutta niistä ei saa koitua yrityksille kuluja. SAK:n kanta on, että oppisopimuksessa on valtava riski opiskelijoiden hyväksikäyttöön. Uhkakuvia maalattiin. EK ja SAK ajavat ensisijaisesti nykyisten jäsentensä etuja. On kuitenkin lyhytnäköistä ja surullista, etteivät ne katso pidemmälle.

Nykyisessä oppisopimusmallissa on ongelmia. Mallin rakenteita pitää ravistella siten, että oppiin ja sitä kautta työelämään pääseminen olisi helpompaa. Oppisopimus on vain yksi polku työelämään.

Eurooppaa koskevaan nuorisotyöttömyyden haasteeseen on tartuttava Suomessa ajoissa. Mitä asialle aiotaan tehdä seuraavan vaalikauden aikana?

Jari-Pekka Hietsilta
sosionomi (yamk), Ray:n Nuorten johtoryhmän puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat