Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lakkoja koskevia säännöksiä on syytä muuttaa

Mielipide
 
Peter Schulman

Juha Akkasen Merkintöjä-kirjoitus (HS 21. 4.) oli varmasti realistinen mutta yhtä kaikki hyytävä analyysi niin sanotun yhteiskuntasopimuksen mahdollisuuksista. On selvää, että tulevan hallituksen on monen muun asian lisäksi kyettävä tekemään työelämän muutoksiin liittyviä päätöksiä.

Akkanen mainitsi kirjoituksessaan muun muassa työaikojen lisäjoustot, työttömyysturvan heikennykset ja koeaikojen pidennykset. Muitakin tavoitteita varmasti ilmenee.

Erikoiseksi tilanteen tekee se, että demokraattisesti valittu eduskunta ja sen luottamusta nauttiva hallitus eivät voi päättää tällaisista asioista.

Ammattijärjestöille on yhteiskunnassamme vuosien varrella annettu sellainen asema ja valta, että ne voivat torpata niille epämieluisan lainsäädännön.

Akkanen otti esille yleislakkouhan jo vaaleja seuranneena päivänä. Mitä tästä voi ajatella?

Yhteiskuntasopimus lienee rakentavin tapa lähestyä ongelmaa. Mutta kuka todella uskoo, että järjestöjen kanssa voidaan sopia työehtojen tai -olosuhteiden heikennyksistä?

Ay-liikkeen ja Sdp:n kannanotot ovat ainakin tähän asti osoittaneet, että kyseiset tahot asettavat omat ja jäsenistön välittömät edut yhteiskunnallisten etujen edelle. On vaikea uskoa, että tämä linja muuttuisi.

Mitkä siis ovat vaihtoehdot? On selvää, että jos työlainsäädäntöä halutaan muuttaa, ensin on muutettava lakko-oikeuksien säännöksiä. On tarkennettava laillisten ja laittomien lakkojen määritelmiä.

Eduskunnan demokraattista lainsäädäntöä vastaan ei saisi lakkoilla. Olisi myös syytä koventaa rangaistuksia laittomista lakoista niin, ettei laiton lakkoilu enää kannattaisi. Lakko-oikeuden tulisikin olla vain työmarkkinaosapuolten välinen vaikuttamiskeino – ei yhteiskunnallinen painostusmekanismi.

Tällaisen lainsäädännön läpivienti saattaa aiheuttaa rauhattomuutta työmarkkinoilla. Muutosten tekemättä jättäminen aiheuttaa kuitenkin yhteiskunnallisen uhan, joka on joka tapauksessa edessämme tulevina vuosina.

Peter Schulman
Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat