Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammatilliset eläkeiät takaisin hallitusohjelmaan

Mielipide
 
Raija Kuosmanen

Neuvoteltaessa julkisen puolen eläkkeiden erityisehdoista on pidettävä kiinni siitä, mitä henkilökohtaisesta eläkeiästä on aiemmin sovittu. Eläkelain ollessa nyt auki olisi helppo korjata kolmikannan virhepäätös vuodelta 1989 ja palauttaa ammatilliset eläkeiät.

Ainakin palomiehille ja sairaankuljettajille pitäisi saada erillisratkaisu maatalousyrittäjien ja sotilashenkilöiden tapaan.

Eläkeiän nostoa markkinoitiin aikoinaan niin sanotuilla muilla töillä, joita kuviteltiin palokunnista löytyvän niille, jotka tulevat kykenemättömiksi omiin ammattitöihinsä. Mutta letkumiehen ja autonkuljettajan hommia ei riitä kaikille, sillä ikäjakauman vinouman vuoksi "ukkopalomiehet" ukottuvat samanaikaisesti.

Savusukelluksessa, katoilla työskenneltäessä ja potilaita kannettaessa hyvä tasapaino on tärkeää turvallisuuden ja sujuvan työsuorituksen kannalta. Tasapainokyky ja siihen vaikuttava näkökyky heikkenevät selvästi ikääntyvillä.

Joka kolmas palomies on täyttänyt jo viisikymmentä vuotta. Keskimäärin 54,5 vuoden iässä jäädään työkyvyttömyyseläkkeelle, mistä aiheutuu kalliita varhemaksuja.

Kestävyysvajetta kasvattaa myös työvoiman palkkaaminen ikääntyneiden palomiesten tilalle. Koska tätä ammattikuntaa koskeva laki on kirjoitettu väärin, töihin kykenemättömiä palomiehiä ei päästetä eläkkeelle. Kuka hoitaa operatiiviset tehtävät, jos kaikki ammattitöihinsä kykenemättömät valjastetaan valistustöihin?

Raija Kuosmanen
filosofian maisteri
Hyvinkää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat