Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Varusmiehiä ei saa unohtaa rahanjaossa

Mielipide
 
Henrik Vuornos

Hallitusneuvotteluissa keskustellaan todennäköisesti hyvin yksimielisesti Suomen maanpuolustuksen vahvistamisesta. Lähes kaikki eduskuntapuolueet ovat sitoutuneet puolustusvoimien määrärahojen korotukseen Ilkka Kanervan työryhmän esittämällä tavalla. Määrärahoja korotetaan asteittain vuoteen 2019 asti, mutta korotuksen kohdistumisesta on puhuttu melko vähän.

Yleinen asevelvollisuus on uskottavan maanpuolustuksen selkäranka Suomessa. Siitä tinkiminen johtaisi myös puolustusvoimien tehtävien karsimiseen ja koko maan puolustamisesta luopumiseen.

Yleinen asevelvollisuus takaa, että puolustusvoimat voi hyödyntää erilaista siviiliosaamista ja saa pätevät ihmiset johtamaan toimintaa. Puolustuskyvyn kannalta Suomen kaltaisessa maassa ratkaisu on siis ylivertainen.

Yleinen asevelvollisuus ei kuitenkaan ole täysin ongelmaton ihmisten yhdenvertaisuuden kannalta. Kolmannes kansakunnasta vastaa työpanoksellaan koko maanpuolustuksen piilokustannuksesta asevelvollisuuden muodossa. Yleisen asevelvollisuuden turvaaminen vaatii varusmies- ja siviilipalvelukseen panostamista.

Varusmiespalvelus on monelle sitä suorittavalle taloudellinen taakka. Sotilasavustuksen piirissä oleva varusmies ei saa tehdä töitä palveluksen ohessa toimeentulon parantamiseksi. Päivärahat, joilla yksin asuvat varusmiehet joutuvat tulemaan toimeen, ovat jopa vankien päivärahoja pienempiä.

Asevelvollisuus ei saa aiheuttaa taloudellisia ongelmia sitä suorittavalle, vaan toimeentulon vähimmäistason on palvelusaikana oltava riittävä. Jos puolustusvoimien määrärahat kasvavat, osa niistä on kanavoitava asevelvollisten aseman parantamiseksi.

Henrik Vuornos
reservin aliluutnantti
puheenjohtaja
Varusmiesliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat