Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emme menesty, jos luovuus ja politiikka eivät kohtaa

Mielipide
 
Elisa Gebhard
Eduskuntavaalien tuloksesta syntynyt keskustelu osoittaa, kuinka erilaisia arvoja suomalaisilla on.

Kulttuuriväki on tyrmistynyt eduskuntavaalien tuloksesta (HS Kulttuuri 21. 4.).

Kulttuuriin ja taiteeseen liitetään ennakkoluulottomuus. Ei ihme, että taideväki kokee ahdistusta, kun perinteisiin arvoihin liitetyt keskusta ja perussuomalaiset ovat suurimmat puolueet.

Kulttuuriväkeä pitäisi kuunnella. Luovan talouden merkitys on kasvanut jatkuvasti sekä Euroopassa että globaalisti. YK:n kauppa- ja kehitysjärjestön Uncatadin mukaan luova talous on maailmantaloudessa kaikkein nopeimmin kasvava sektori.

Luovalla taloudella ei tarkoiteta vain kulttuurialoja, vaan rajapintoja niiden ja talouden välillä. Luovuus on poikkeavia ajattelutapoja, vallitsevan tilan kritiikkiä ja jopa hulluutta. Luovuuden ei pidäkään olla vain kulttuurialojen käytössä, vaan sen tulisi olla yhä vahvemmin läsnä niin teollisuudessa kuin tieteessäkin.

Suomen kilpailukyky ei parane alentamalla kustannuksia, vaan meidän pitäisi pyrkiä omintakeisuuteen. Toisin kuin perussuomalaiset ja keskusta, Sdp on asemoinut itsensä ABC-aseman kahvilan ja Kallion hipsterikuppiloiden välimaastoon. Sen seurauksena uskottavuutta ei tunnu olevan kummassakaan.

Ihmisten mielissä demareihin ei enää liitetä edistystä, vaan menneisyyttä ja vanhan puolustamista. Väitän, että kyse on luovan hulluuden puutteesta.

Poliittinen retoriikkamme on ennalta-arvattavaa. Kun puhumme työstä, puhumme kellokorttityöstä. Kun puhumme yrittäjyydestä, muistamme viennin mutta unohdamme innovaatiopolitiikan.

Suurteollisuuskin on puuta ja metallia, kun se voisi lisäksi olla elämysbisnestä, kosmetiikkaa tai luksustuotteita. Luovien alojen työllisyys ei ole kasvanut luovan talouden kasvun vauhdilla.

Kulttuurialan tutkinnon suorittaneiden työttömyys on suurempaa kuin muiden korkeakoulutettujen keskimäärin. Toisaalta ay-liikkeessä kulttuurialojen asema on hämärä: kun liittoon kuuluminen yleisesti on suositeltavaa, esimerkiksi taidemaalariliittoon täytyy pyrkiä.

Myös yrittäminen pitää tehdä mahdollisimman helpoksi, sillä iso osa luovilla alalla työskentelevistä on itsensätyöllistäjiä. Julkisten rahastojen on tarjottava rahoitusta ennen kaikkea kasvaville pienyrityksille. Suomalaisen luovuuden edellytykset rakennetaan myös yrittäjän sosiaaliturvan ja tekijänoikeuslainsäädännön kautta.

Luovuus ja sivistys kulkevat käsi kädessä. Kulttuuri ruokkii sivistystä, ja sivistys edistää innovaatioita. Ei miljoonabisneksen synnyttämää mobiilisovellusta keksitä vahingossa, vaan se edellyttää vuosien opiskelua tai perehtymistä. Suomi ei menesty niin kauan kuin politiikka ja luovuus eivät kohtaa.

Elisa Gebhard
oikeustieteen ylioppilas
liittohallituksen jäsen, Sosialidemokraattiset opiskelijat – SONK ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat