Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainvalmisteluun lisää ammattitaitoa

Mielipide
 
Esko Muhonen

Pääkirjoituksessa (HS 11. 4.) kaivattiin lainvalmisteluun tietoa toiveajattelun tilalle ja kerrottiin, että lakiesitysten vaikutusten selvittämistä parannetaan, jos tekeillä olevan ehdotuksen mukaisesti valtioneuvostoon perustetaan ulkopuolisista asiantuntijoista koottava erillinen lakiesitysten vaikutusarvioinnin asiantuntijayksikkö.

Samaa ongelmaa pohti äskettäin Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen valtiosääntöpäivä aiheenaan "Pitääkö perustuslain valvontajärjestelmä uudistaa?". Se päätyi tulokseen, että lainvalmistelussa olevat ongelmat tulisi poistaa laintarkastuksen resurssointia lisäämällä.

Mielestäni lainvalmistelun ja lakiesitysten tarkastuksen resurssien lisääminen kohdistuu ongelman seurauksiin, ei sen syyhyn.

Valtioneuvostoon ja ministeriöihin on ministerien "avuksi" palkattu jo 149 erilaista poliittista valtiosihteeriä, avustajaa ja sihteeriä, jotka ovat sivuuttaneet virkavastuulla toimivat ammattivirkamiehet lainvalmistelutehtävistä.

Tämän seurauksena lakiesitysten valmistelu on tehty vain poliittisesti asetetun päämäärän edellyttämällä tavalla. Siinä ei ole otettu huomioon, onko tavoitteen saavuttaminen perustus- ja muiden jo voimassa olevien lakien mukaan edes mahdollista.

Juuri päättyneillä valtiopäivillä eduskunnan perustuslakivaliokunnan tarkastettavaksi tuotiin epätavallisen paljon eli lähes 70 lakiesitystä, joista lähes kolmanneksessa havaittiin korjaamisen tarvetta.

Korjaamista olisi varmasti ollut enemmänkin, mutta kaikki esitykset eivät tulleet perustuslakivaliokuntaan.

Kansalaisten oikeusturvan ja kustannussäästöjen kannalta jälkikäteistarkastusta parempi vaihtoehto olisi puuttua ongelman aiheuttajaan. Ministeriöistä tulisi poistaa poliittiset avustajat ja antaa lakiesitykset takaisin ammattivirkamiesten valmisteltaviksi – he sen varmasti osaavat poliittisia avustajia paremmin. Toivoa myös sopii, että virkamiehet vastaisuudessa pitävät kiinni oikeudestaan lainvalmisteluun.

Esko Muhonen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat