Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kädenvääntö työajoista ja senttikorotuksista on turhaa

Mielipide
 
Antero Päiviö
Kirjoittajat pohtivat, miten Suomi saadaan nousuun työllä.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Suomessa on noin 360 000 työtöntä. Erilaisten toimien kohteena, muun muassa työvoimakoulutuksessa, on lisäksi 120 000 henkilöä. Molemmat edellä mainitut ryhmät kuuluvat työvoimaviranomaisten käyttämään käsitteeseen "laaja työttömyys". Työttömiä on siten viranomaisten mukaan yhteensä 480 000.

Eräiden puolueiden mielestä työttömyyskorvauksia pitäisi pienentää ja korvausaikaa lyhentää. Näin saataisiin lisää tarjontaa työmarkkinoille. Samoin ollaan sitä mieltä, että vuotuista työaikaa tulisi pidentää, koska Suomessa tehdään liian vähän työtä muihin EU-maihin verrattuna.

Joidenkin poliitikkojen mukaan työttömien osaaminen ei vastaa nykyajan vaatimuksia, joten koulutusta pitäisi kohdentaa vastaamaan työvoiman kysyntää. Eräiden tahojen mukaan palkat pitäisi jäädyttää, tai ainakin palkankorotusten tulisi olla lähellä nollaa.

Väitän, että kädenvääntö työajoista ja työtuntien "senttikorotuksista" on turhaa. Poliitikkojen pitäisi työstä ja työttömyydestä puhuessaan muistaa, että ihmisten tekemä työ on vain yksi tuotantopanos muiden joukossa. Muita tuotantopanoksia ovat esimerkiksi investoinnit tuotantotekniikkaan, tuotannon suunnitteluun ja inhimilliseen pääomaan. Viimeksi mainittuun kuuluvat koulutus, terveydenhuolto, työolosuhteiden kehittäminen ynnä muut.

Työtä ei tuotantopanoksena ole enää pitkään aikaan lisätty siten, että työaikaa olisi pidennetty. Työaika oli 1850-luvulla runsaat 70 tuntia viikossa, kuusi kaksitoistatuntista työpäivää.

Viime vuosisadalla keskimääräiset työtunnit putosivat alle 40:een viikossa. Siitä huolimatta tuotannon arvo nousi samaan aikaan yli viisitoistakertaiseksi. Tapahtunutta tuotannon arvonnousua ei voi selittää millään muulla kuin työn ulkopuolisten tuotantopanosten laadun ja määrän muutoksella. Toki työn laatuvaatimuksetkin ovat muuttuneet. Paluuta 1850-luvun suuntaan ei enää ole.

Työaikaa koskevan "diskuteeraamisen" sijaan pitäisi korostaa investointien määrän ja etenkin laadun merkitystä. Myös työvoiman käyttö pitää nähdä investointina.

Amerikkalainen taloustieteen nobelisti Robert Solow sai aikoinaan palkintonsa osaksi siksi, että hän korosti malleissaan tekniseen kehitykseen panostamisen ohella inhimillisten investointien lisäämistä. Vuonna 1987 nobelisti Solow totesi ironisesti, että "tietotekniikan kehitys näkyy nykyään kaikessa muussa paitsi tuottavuuden kehityksessä".

Solowin kritiikki ei ehkä enää ole aivan täysin totta, mutta hänen näkökulmansa kannattaisi edelleen pitää mielessä. Moniko näprää tietokonettaan ainakin osan työajasta lisäämättä pätkääkään työpaikkansa tuottavuutta?

Tuottavuuden lisääminen ei ole kiinni siitä, että työpäiviä pidennetään varttitunnilla tai puolella tunnilla. Tuottavuuden parantaminen on kiinni oikeisiin asioihin keskittymisestä ja osaavasta johtamisesta.

Antero Päiviö
kauppatieteiden maisteri, Kerava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat