Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työtaisteluvapaus on osa demokratiaa

Mielipide
 
Kalevi Hölttä

Suomessa käydään jatkuvaa kampanjaa työtaisteluvapauden ja lakko-oikeuden rajoittamiseksi ja jopa kieltämiseksi. Peter Schulman ehdotti (HS Mielipide 23. 4.) lakko-oikeuden rajoittamista vain työmarkkinaosapuolten väliseksi sekä hyvityssakkojen korottamista.

Työtaisteluvapaus on keskeinen osa demokratiaa. Sen pitää koskea sekä taloudellisia että poliittisia vaatimuksia, joita ei käytännössä edes voi erottaa. Työtaisteluvapauden vastakohta on pakkotyöjärjestelmä.

Työtaisteluvapaus, usein työmarkkinoita tarkoittaen lakko-oikeuden nimellä, on taattu monissa Suomea sitovissa ihmisoikeussopimuksissa ja jopa EU:n perusoikeuskirjassa. Suomessa sen on jo vakiintuneesti katsottu nauttivan perustuslain suojaa. Työhön pakottaminen on kielletty myös kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksissa.

Nykyisen työehtosopimuslain mukainen hyvityssakko on enintään 30 900 euroa. Sekään ei ole katto, koska lainvastaisen lakon jatkaminen mahdollistaa hyvityssakon tuomitsemisen samasta teosta uudelleen ilman rajoitusta. Summat ovat sellaisia, että ne merkitsevät ammattiosastoille ylivoimaisia maksuja. Seurauksena on ollutkin, että ammattiosasto joutuu lopettamaan toimintansa maksukyvyttömänä.

Tosiasiassa ammattiyhdistykset eivät yleensä järjestä sopimuksen vastaisia lakkoja, vaan niiden syyksi katsotaan valvontavelvollisuuden laiminlyönti.

Uudistuksia varmaan tarvitaan. Yksi uudistus olisi työtuomioistuimen muuttaminen oikeusvaltioon sopivaksi puolueettomaksi tuomioistuimeksi, josta olisi normaali perustuslain edellyttämä valitusoikeus ylempään asteeseen.

Kalevi Hölttä
oikeustieteen tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat