Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki jakaa armenialaisten jälkeläisten tuskan

Mielipide
 
Adnan Baþaða

Luin jutun "Kansan murha" (HS Ulkomaat 11. 4.) pahoilla mielin.

Ensimmäinen maailmansota, jolloin vuoden 1915 tapahtumat sattuivat, oli ennennäkemättömien mittasuhteiden katastrofi. Ottomaanivaltakunnan hajotessa miljoonia ottomaaneja – sekä muslimeja että kristittyjä – ajettiin kodeistaan ja he kokivat valtavia kärsimyksiä. Kun vuonna 1915 huomattava määrä aseistautuneita armenialaisia ryhmiä oli jo liittynyt hyökkäävään Venäjän armeijaan, ottomaanihallitus vastasi antamalla määräyksen, että sota-alueella tai sen lähellä itäisissä maakunnissa asuva armenialaisväestö piti siirtää eteläisiin maakuntiin.

Vaikka hallitus oli selvästi suunnitellut, että siirrettäviä ihmisiä piti suojella, useimmat heistä kokivat valtavia kärsimyksiä. Syinä olivat sota-ajan olosuhteet, paikalliset kostoa janoavat ryhmät, rosvot, nälänhätä, epidemiat ja yleiset romahtavan valtion laittomuudet.

Mutta hallitus ei tarkoittanut näitä väkivaltaisuuksia tapahtuviksi vaan päinvastoin nosti syytteitä tekijöitä vastaan. Virkamiehiä ja siviilejä joutui sotaoikeuteen, ja hallitus antoi kuolemantuomion 67:lle niistä 659:stä, jotka todettiin syyllisiksi vuonna 1916.

Huolimatta vuoden 1915 tragediasta Turkin ja Armenian suhteissa ei ollut merkittäviä ongelmia ennen 1960-lukua.

Kylmän sodan aikana tietyt hyväksikäytetyt armenialaiset ryhmät turvautuivat väkivaltaisiin tekoihin Turkkia vastaan ja tappoivat yli 30 turkkilaista diplomaattia saadakseen maailman huomion kiinnittymään Armenian väitteisiin. Tänä aikana armenialaisten näkökulmaa ja kansanmurhan teesiä alettiin levittää viittaamalla väärennettyihin asiakirjoihin ja valokuviin sekä epämääräisiin muistelmiin.

Vakavat puutteet väitteissä kansanmurhasta eivät tarkoita, etteivätkö armenialaiset kärsineet suunnattomasti. Mutta väittämällä, että kansanmurha on ainoa tapa kuvata armenialaisten kokemusta – samalla kun sivuutetaan muiden ottomaanikansalaisten menetykset –, ei kunnioiteta oikealla tavalla niiden ihmisten muistoa, jotka menettivät henkensä eikä se kuvasta historiallisia tapahtumia oikealla tavalla.

Usein unohdetaan, että kansanmurha on kansainvälisessä laissa tarkasti määritelty rikos. Vuoden 1948 YK:n kansanmurhasopimus määrittelee, mikä kansanmurha on ja miten se voidaan todentaa: asianmukainen kansainvälinen tuomioistuin voi päättää, onko tapahtuma kansanmurha. Sellaista päätöstä ei ole olemassa vuoden 1915 tapahtumista.

Kuten presidentti Recep Tayyip Erdogan ja pääministeri Ahmet Davutoglu tekivät selväksi, Turkki tunnustaa ottomaaniarmenialaisten kärsimyksen ja jakaa heidän jälkeläistensä tuskan. Heitä muistettiin uskonnollisella seremonialla, jonka Armenian patriarkaatti järjesti 24. huhtikuuta Turkissa.

Adnan Baþaða
Turkin Suomen-suurlähettiläs

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat