Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ay-liikkeen syleilyssä työ häviää Suomesta

Mielipide
 
Jouko Tikkanen

Vaalien jälkeen keskustelun aiheeksi ovat nousseet vasemmiston kannatuksen alamäki ja Juha Sipilän (kesk) ideoima yhteiskuntasopimus. Nämä aiheet kietoutuvat toisiinsa ja sallittakoon pienyrittäjänkin näkemys näin julkisuudessa, kun sitä ei ole koskaan sallittu työmarkkinoista päättävissä pöydissä.

Pienelle työnantajalle työntekijän palkkaaminen on todellinen riski. Kun on kerran uhkailtu "liiton lakimiehellä", yrittäjä välttää työntekijän palkkaamista kuin ruttoa. Yrittäjälle on paljon riskittömämpää siirtää töitä alihankkijoille, vuokratyövoimalle ja rajojen taakse. Helppo ratkaisu on myös tyytyä vähäisempään liikevaihtoon ja nauttia stressittömämmästä elämästä.

Suomessa työehtosopimusjärjestelmä on aikoinaan rakennettu savupiipputeollisuuden ja sen työvoiman tarpeisiin. Suurteollisuus on kaatunut tai karannut halpamaihin, mutta yleissitova järjestelmä on jäänyt. Vaikka yrittäjä ei ole edes työnantajaliiton jäsenyyden kautta ollut sopimassa työehdoista, ne ovat hänelle lainveroisia velvoitteita, joita on pakko noudattaa.

Ammattiyhdistysliikkeen syleilyssä työ häviää Suomesta. Suuri osa ainakin pk-sektorin työntekijöistä on jopa vaivaantunut ammattiyhdistyksen toiminnasta, ja työntekijät haluaisivat sopia asiat paikallisesti. Työnantaja voisi maksaa jopa parempia palkkoja, kunhan ay-uhka ei leijuisi yrityksen päällä.

Ay-liikkeen ruorissa on demareita ja vasemmistoliittolaisia. Työntekijöistä useimmat kuitenkin antavat äänensä perussuomalaisille. Vaikka ay-jyränä kunnostautunut Antti Rinne nostettiin Sdp:n keulaan, puolue ei saanut työntekijöiden luottamusta. Duunarikin tietää tai vaistoaa, että nyt eletään toisessa maailmassa kuin missä ay-liike.

Työn kilpailukyky on palautettava. Tämä voisi onnistua yhteiskuntasopimuksella, mutta ay-johtajien reaktiot Sipilän ajatuksiin ovat olleet torjuvia. Onkin odotettavissa, että hallituksen ajamat välttämättömät uudistukset kaatuvat yleislakkouhkiin. Sdp on ajamassa itsensä oppositioon ja samaistuu näihin ulkoparlamentaarisiin voimannäyttöihin, minkä vuoksi se menettää yhä kannatusta.

Ay-liike on saanut jo monta kertaa Pyrrhoksen voittonsa. Niiden vuoksi on menetetty satojatuhansia työpaikkoja. Suomi ja suomalainen työväki eivät näitä voittoja enää kestä.

Jouko Tikkanen
Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat