Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanedustajille maksettava kunnon korvaus

Mielipide
 
Erno Konttinen

Kansanedustajien saamasta palkkiosta valitetaan luultavasti aina. Se on muka liian suuri.

Tavallinen kansanedustaja saa palkkiota 6 380 euroa kuukaudessa. Sen päälle hän saa kulukorvauksen, joka vaihtelee 986 ja 1 809 euron välillä. Lisäksi valiokunnista ja eduskuntaryhmistä voi saada lisäpalkkioita. Puhemies saa toki pääministerin kanssa yli 10 000 euron palkkiota. Rivikansanedustaja saa luultavasti noin 8 000 euroa kuukaudessa. Kuulostaako tämä suurelta summalta, kun ottaa huomioon työn vaativuuden? Ei. Onko se kilpailukykyinen yksityisen sektorin kanssa? Ei.

En ymmärrä palkkioista valittamista. Jos pääministerin tehtävää vertaa vaikkapa yritysjohtajan tehtävään, ero palkoissa on valtava. Vuonna 2010 suomalaisen pörssiyhtiön toimitusjohtajan keskimääräinen palkka ilman bonuksia oli yli 54 000 euroa kuukaudessa, yli 650 000 euroa vuodessa. Se on moninkertainen verrattuna pääministerin vuotuiseen ansioon.

Usein valitetaan myös sitä, etteivät kansanedustajat ole hoitaneet tehtäväänsä hyvin ja että Suomella menee heikosti. Tämä voi johtua siitä, ettei eduskunnassa ole riittävästi todellisia asiantuntijoita.

Eduskunnassa käsitellään todella suuria asioita: Suomen budjettia, taloutta, lakeja ja paljon muuta. Se vaatii paljon tietämystä eikä tavallinen kaduntallaaja sovellu tähän tehtävään.

Raha merkitsee tässäkin todella paljon. Haluaako korkeasti koulutettu, hyvää palkkaa yksityisellä sektorilla saava lähteä pienemmällä palkalla eduskuntaan? Monesti vastaus on ei.

Kansanedustajan saama palkkio ei ole kilpailukykyinen. Jotta eduskuntaan saataisiin oikeita asiantuntijoita (en väitä, etteikö heitä olisi eduskunnassa jo nyt), kansanedustajan palkkiota pitäisi nostaa ja paljon. Näin eduskuntaan saataisiin osaamista, jonka avulla talous saataisiin taas kasvuun.

Erno Konttinen
17 vuotta, Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat