Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaaliehdokkaiden tulisi suorittaa edustajantutkinto

Mielipide
 
Niko Vanhanen
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Taas ovat yhdet vaalit takana. Jälleen kerran monelle äänestäjälle tuotti vaikeuksia keksiä, kenelle puolueen ehdokkaista ohjaisi oman äänensä.

Yritykset valitsevat työntekijöikseen tiukatkin pätevyysvaatimukset täyttäviä henkilöitä. Miksi näin ei ole eduskunnassa, vaikka Suomi tarvitsee eduskuntaan parhaimmat osaajat? Työ on sentään erittäin vastuullista ja se vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Nykyisin eduskuntaan pääsevät lähinnä ne, jotka pitävät itsestään eniten ääntä.

Ehdotan, että luodaan tutkinto, joka mittaa ihmisen soveltuvuutta yhteisön edustajaksi. Tämän tutkinnon suorittaminen voisi olla edellytys pääsystä vaalien ehdokkaaksi.

Tutkinnosta olisi hyötyä ensinnäkin ehdokkaalle itselleen. Sen avulla voisi testata, sopiiko eduskuntatyöhön ja mitä osaamista kannattaisi kehittää.

Tutkinnosta olisi hyötyä myös puolueille, kun ne miettivät ehdokasasettelua. Jos puolueen linjassa painottuvat esimerkiksi talousasiat, puolue voisi valikoida ehdokkaita, jotka ovat siinä vahvoja.

Erityisesti tutkinnosta olisi hyötyä äänestäjille. Silloin olisi yhteismitallinen keino verrata, kuka tasavertaisista ehdokkaista olisi parhain valinta. Ehkäpä tutkinnosta olisi hyötyä myös ministerivalinnoissa ja valiokuntia koottaessa.

Tällaisen tutkinnon voisivat parhaiten kehittää varmaankin entiset kansanedustajat. Tutkinto voisi olla ylioppilastutkinnon tapainen ja se voisi koostua useammasta osa-alueesta. Tutkinto pitäisi suorittaa valvotuissa oloissa, jotta huijaaminen ei olisi helppoa. Se ei siis olisi mikään internetissä oleva rasti ruutuun -kysely. Tutkinto olisi avoin kenelle tahansa Suomen kansalaiselle.

Edustajantutkinto toisi lisää ryhdikkyyttä ja osaamista eduskuntaan. Nykyisin moni pätevä ehdokas saattaa jäädä valitsematta, koska ei osaa tai halua olla tarpeeksi populistinen.

Niko Vanhanen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat