Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministerivalinnoissa tulisi korostaa asiantuntemusta

Mielipide
 
Pekka ja Tuula Mattila

Piia Elonen kuvaili (HS Merkintöjä 26. 4.) niitä valintakriteereitä, joihin hallituksen kokoaminen meillä perustuu: "Tärkeisiin vaalipiireihin on saatava ministereitä, myös pohjoiseen, mutta toisaalta on palkittava pitkää puolueuraa tehneitä konkareita, jotka ovat usein etelässä. Ja muutama hurja ääniharavakin eli kansansuosikki olisi hyvä mahduttaa hallitukseen."

Näinhän se on perinteisesti mennyt. Juha Sipilä (kesk) esitti pitkin vaalikampanjaansa virkistävän terveitä ajatuksia hallituksen ja hallitusohjelman laajuudesta. Voitaisiinko myös hallituksen jäsenten valinnassa lopultakin käyttää kaikilla muilla elämänalueilla noudatettavia kriteerejä, eli osaamista ja asiantuntemusta? Eihän tässä valtakunnassa valita – näitä tehtäviä lainkaan väheksymättä – yhtäkään siivoojaa tai rakennusalan "sekatyömiestä" ilman alan koulutusta, kokemusta ja osaamista.

Suomessa hallitus on koottu valtaosin juuri eduskuntaan valituksi tulleiden joukosta, kahdestasadasta "eri alojen asiantuntijasta". Tosiasiassa tällä tavalla rajataan jo lähtökohtaisesti ulos lähes kaikki todelliset asiantuntijat.

Ministerivalinnoissa tulisi korostaa todellista, koulutuksen ja eri tehtävissä hankitun kokemuksen tuomaa asiantuntemusta. Näin voitaisiin parantaa myös perinteisen vallan komijako-opin periaatteiden toteutumista, kun lainsäädäntövallan ja toimeenpanovallan keskeisiä elementtejä, eduskuntaa ja hallitusta, eriytettäisiin hivenen toisistaan.

Pekka ja Tuula Mattila
Tallinna, Viro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat