Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äänestystulos oli viesti työmarkkinajärjestöille

Mielipide
 
Heidi Palm

Toimiva yhteistyö perustuu luottamukseen. Tästä saimme oikein hyvän muistutuksen juuri käydyissä eduskuntavaaleissa. Nyt sitten uusi porukka etsii luottamuksen rakennusaineita ja yhteistä säveltä, jotta tulevaisuus näyttäsi paremmalta. Tuoreimmat uutiset uusista yt-neuvotteluista eivät ainakaan helpota tätä tehtävää.

Viime vuosina on pidetty tiukasti kiinni palkkamaltista, mutta palkkamaltin perusidea säilyttää kilpailukyky ja työpaikat on vähän kuin menneen talven lumet. Työttömyys lisääntyy huimaa vauhtia, ja näiden kustannusten noustessa myös työttömyysvakuutusmaksun korotukselle on paineita. Tähän joutuvat osallistumaan sekä työnantajat että työntekijät.

Jo ensimmäisen vaalien jälkeisen viikon aikana työmarkkinajärjestöt ovat löytäneet monia erimielisyyksien aiheita. Tuleekin mieleen, onko kyse jostain suuremmasta?

Äänestystulos oli selvä viesti työmarkkinajärjestöille niiden jäykkärakenteisesta, tehdashistoriaan nojaavasta toiminnasta. Nykyiset työt ja työn tekemisen muodot ovat joustavia ja monimuotoisia. Nämä tavat tulisi hallita myös etujärjestöjen toiminnassa.

En väitä, etteivätkö etujärjestöt olisi tehneet vuosien varrella hyvääkin työtä, mutta (jääräpäinen) toimintatapa ei herätä luottamusta palkkauksen ja työsuhdeasioiden kehittämiselle. Tällä hetkellä yhteiset näkemykset tuntuvat olevan kateissa.

Aiheuttaisiko paikallinen sopiminen, vapaampi toimintamalli, välittömästi työntekijän oikeuksia heikentäviä toimia?

Tähän en ihan suoralta kädeltä usko, sillä keskinäinen joustavuus ja yhdessä tekeminen sekä kokonaisuuksien ymmärtäminen ovat kaikki eteenpäin katsomista. Paikallisesti sopimalla, siinä työn tekemisen rajapinnassa, voisimme ainakin tehdä jotain.

Suurten linjojen rajaukset voisimme jättää työmarkkinajärjestöille, mutta tekisimme kauppaa keskenämme työnantajan ja työntekijän ominaisuudessa. Kaupastahan tässä on kyse: hintana ovat palkka ja työn tuloksellisuus, itsemääräämisen mahdollisuudet sekä luottamus.

Uhka työpaikan menettämisestä erilaisten tuotannollisten ja taloudellisten tilanteiden varjolla on paljon suurempi kuin se, että sovimme paikallisesti erilaisista toimintatavoista. Luulisi, että tämä lisäisi myös hyvinvointia ja työssä jaksamista.

Heidi Palm
palkka- ja työsuhdekouluttaja
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat