Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fosforin kierrätykseen on panostettava

Mielipide
 
Raimo Laakia

Erkki Raudaskoski kirjoitti (HS Mielipide 23. 4.) kannatettavasti, että öljyn ja fosforin väheneminen ja loppuminen vaatii kierrätystä, jos ravinnontuotantoa halutaan maailmassa jatkaa.

Öljy voidaan vaivalloisesti korvata muilla aurinkopohjaisilla energialähteillä, mutta fosforille ei löydy korvaajaa. Kaikkien elävien solujen toiminnot pyörivät fosforin varassa. Lannoitefosforin pula alkanee samoihin aikoihin kun maapallon väestö on maksimissaan.

Jos fosforin kierrätykseen ei panosteta, sivistyneen maailman taru on ohi juuri silloin, kun seuraavat sukupolvet uskovat selvinneensä ilmastonmuutoksesta.

Jos väestöä on tulevaisuudessa 9–10 miljardia ja ruokaa pystytään tuottamaan mahdollisesti vain yhdelle miljardille, ei ole uskottavaa, että tuotannon, valtioiden, koulutuksen, tieteen ja liikenteen rakenteet pysyvät voimassa.

Nälkä suistaa ihmiskunnan kaaokseen. Eläinlantaa jo kierrätetään sellaisenaan tai biokaasureaktorin kautta, kuten Raudaskoski kuvasi. Mutta eläimiä kasvatetaan lihan, maidon ja munien tuottamiseksi, ja tämä ruokaan sitoutunut fosforiosuus menee joka kierroksella hukkaan, koska ihmisen jätöksiä ei kierrätetä lannoitteeksi.

Parhaimmillaan kaupunkien jätevesiliete kuljetetaan puistoihin ja moottoritien penkkoihin, pelloille siitä päätyy vain pieni siivu. Näin jokaisella kasvukaudella fosforista katoaa kymmeniä prosentteja lopullisesti ruoantuotannon ulottumattomiin.

Jos ruokaturva halutaan edes sadoiksi vuosiksi, tarvitaan pikkutarkka fosforin kierrätyksen kulttuuri. Koska toimijoita on 7–10 miljardia, kulttuurinmuutos ei tapahdu käden käänteessä. Suuri laiva kääntyy hitaasti.

Suomen tuleva ympäristöministeri voisi aloittaa pienestä. Hänen ratkaistavakseen tulee syksyllä haja-asutusalueen jätevesiasetuksen muutos. Asetuksen voisi – ja mielestäni se pitäisi – rakentaa fosforin kierrätyksen perustalle. Ihan ensimmäiseksi ministeriltä vaaditaan asian ymmärtämistä.

Raimo Laakia
Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat