Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

It-panostukset tuovat säästöjä tulevaisuudessa

Mielipide
 
Jukka Viitasaari Reijo Svento

Julkisten informaatioteknologian kulujen leikkausta on esitetty ratkaisuksi valtion kassakriisiin. Se on siihen täysin väärä lääke. It on parhaita keinoja tuottavuuden kasvattamiseen ja tulevaisuuden säästöihin koko yhteiskunnassa.

It-resurssien fiksumpi kohdentaminen sen sijaan kannattaa.

Vastikään julkaistun Digibarometrin mukaan Suomen julkinen sektori sijoittuu 22 maan vertailussa digitaalisuuden käytössä sijalle 12. Viime vuodesta sijoitus laski neljä pykälää. Suomella olisi petraamista erityisesti it:n hyödyntämisessä julkisten palvelujen tuottavuuden parantamiseksi.

It-kulujen innokkaimmat leikkaajat toteavat yleensä ykskantaan, että kuluja pitää karsia julkisia it-toimintoja tehostamalla.

On totta, että resursseja voidaan suunnata fiksummin, esimerkiksi hankintaosaamiseen olisi syytä panostaa nykyistä enemmän. Kategoriset leikkaukset sen sijaan tarkoittaisivat sitä, että hyvin käynnistyneeltä kehitykseltä leikattaisiin siivet.

Valtion it-vuosikustannukset ovat noin 750 miljoona euroa sisältäen investoinnit. Kuntien vastaava luku on noin 800 miljoonaa euroa. Hankkeet ovat valtaosin monivuotisia toiminnankehittämishankkeita. Monien satojen miljoonien eurojen säästäminen pysäyttäisi huomattavalta osin kehityksen, joka saa aikaan säästöjä pidemmällä aikajänteellä.

Jyväskylän yliopiston dekaanin Pekka Neittaanmäen tuoreen selvityksen mukaan it:n avulla ja toimintoja tehostamalla voidaan saavuttaa jopa kahden miljardin euron säästöt julkishallinnon toiminnoissa. Digitalisaation mahdollisuuksiin kannattaisi nyt panostaa.

Jukka Viitasaari
johtaja, Teknologiateollisuus ry
Reijo Svento
toimitusjohtaja, Ficom ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat