Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotilaalliseen uhkaan tulee varautua

Mielipide
 
Lauri Kiianlinna

Venäjän sotilasdoktriinissa todetaan sotilaalliseksi uhaksi muun muassa Venäjään tai sen liittolaismaihin rajoittuvissa maissa tapahtuva sotilaallisen voiman näyttö toteuttamalla sotaharjoituksia. Suomi ei ole poikkeus. Armeijankenraali Nikolai Makarov muistutti esitelmässään 5. 6. 2012 Itä-Suomessa lähes vuosittain pidettävistä sotaharjoituksista.

Pian esitelmän jälkeen toimeenpantiin Petroskoin alueella 4 000 reserviläisen kolmen viikon sotaharjoitus. Äskettäin Kaliningradin–Petsamon välisellä alueella oli 40 000–80 000 miehen valmiusharjoitus. Runsas vuosi sitten läntisessä sotilaspiirissä pidettiin noin 150 000 miehen valmiusharjoitus. Sen yhteydessä demonstroitiin Lugan Iskander-M-ohjusten toimintaa ja ilmoitettiin Alakurtin suurvaruskunnan perustamisesta. Viime joulukuun harjoituksessa Suomenlahden kautta lensivät muun muassa strategiset pommikoneet. Viime vuonna perustettiin arktinen strateginen yhteisjohtoporras Murmanskiin vastuualueen ulottuessa Petsamosta Beringinsalmeen.

Kuolan rannikon puolustamiseen ovat käytettävissä Petsamon merijalkaväkiprikaati, runsaasti erikoisjoukkojen yksiköitä, rannikko-ohjusprikaati, ilmatorjuntajoukot ja ilmavoimat.

Petsamon moottoroidun prikaatin tehtävä on torjua Ivalon ja Kirkkoniemen suunnista koettua uhkaa. Alakurtin joukkojen tehtävänä on torjua Suomen Lapin, erityisesti lentokenttien suunnasta koettua uhkaa. Armeijankenraali Valeri Gerasimovin mukaan painopistealueet vuonna 2015 ovat Krim, Kaliningrad ja arktinen alue.

Kun Itämerestä on tullut lähes Naton ja aktiivisten kumppanien sisämeri, Venäjä pyrkii kiistämään sen demonstratiivisilla harjoituksillaan ja Kaliningradin varustelulla.

Ruotsi on korjannut arvioitaan ja se sijoittaa Gotlantiin pysyvän varuskunnan sekä nostaa puolustusmäärärahojaan.

Puolustusvoimiemme mitoitusta varten arvioidaan ympäristössä vaikuttavaa ja sinne siirrettävää voimaa. Olennaista on nykytilanteen ohella se, miltä tuleva kehitys näyttää. Lähi-idässä ja Ukrainassa käydyt "hybridisodat" vaikuttavat.

Voimakkaasti leikattuja puolustusmenoja lisättäneen vähittäin. Ei ole yhdentekevää, minkälainen alusta "vihreille miehille" annetaan rakentaa. Suuri reservi paikallisjoukkoineen on laajassa maassamme välttämätön.

Lauri Kiianlinna
prikaatikenraali evp., Mikkeli

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat