Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin lentokenttä on ilmailulle hyvin tärkeä

Mielipide
 
Jukka Sulku
Kansanedustajat Antti Kaikkonen (kesk) ja Tom Packalén (ps) nostaisivat Malmin lentokentän säilyttämisen hallitusneuvottelujen asialistalle. Helsinki haluaa Malmille asuntoja noin 25 000 asukkaalle.

Malmin lentokenttää käsitellyt kirjoitus (HS Kaupunki 25. 4.) kuvasi surullisella tavalla sitä prosessia, jolla tätä sekä historiallista että yleisilmailulle elintärkeää kohdetta ollaan väkisin tuhoamassa. Myös lehden pääkirjoitus (HS 25. 4.) oli lähtenyt mukaan tähän surkeuteen.

Prosessi lähti harhateille, kun Merja Kyllönen (vas) ehti tehdä viimeisinä tekoinaan ministerinä puutteelliseen ja monelta osin virheelliseen valmisteluaineistoon perustuen ministeriön päätöksen kentän toiminnasta luopumisesta.

Korvaavan kentän kysymys hävisi yllättäen kokonaan agendalta, ja yleisilmailun tarpeet nähtiin pienen harrastelijajoukon turhamaisena vaatimuksena.

HS:n lauantaisen kirjoituksen eräitä osia on pakko asettaa hieman toisenlaiseen valoon.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä korostaa, että valtion ja kaupungin jo solmimien sopimusten mahdollinen rikkominen on huonoa hallintoa.

Todellisuudessa huonoa hallintoa olivat nämä sopimukset, jotka tehtiin väärien tietojen pohjalta (esimerkiksi Malmin yleisilmailijamäärät) ja myös paikallisten asukkaiden mielipiteiden ohitus. Vanhaa leimakirvestä ilmailun meluhaitoista ei voitu enää käyttää, kun valtaosa kentän konekannasta on siirtynyt huomattavan hiljaisiin lentolaitteisiin.

Erityisesti ilmailijaa loukkaavaa on kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajan Osmo Soininvaaran (vihr) mahtailu kaupungin kaavoitusmonopolilla ja siitä huokuva vahvemman oikeus. Letkautus kentästä "viihdeilmailukenttänä" oli lyönti vyön alle.

Toki kenttä on aivan keskeinen harrastelentämiselle. Moneen otteeseen on kuitenkin todettu, että kenttä on merkittävä ammatti-ilmailun koulutuskeskittymä. Se tarjoaa muutenkin moninaisia palveluja ilmailun sellaisiin tarpeisiin, joihin Helsinki-Vantaa on liian kuormitettu.

Olisi mielenkiintoista jatkaa Soininvaaran logiikkaa muihinkin "viihdeharrastajiin": esimerkiksi viheralueilla lenkkeileviin, golffareihin, puistoissa käveleviin ja lintubongareihin. Eivät kai hekään ansaitse kalliita alueitaan.

Helsingin kaupungin angstinen tarve kaavoittaa juuri tämä suopläntti ja samalla arvokas viheralue on ollut surullista seurattavaa. Malmilta ilmaan noustessa huomaa, että parempaakin rakentamismaata on ympärillä silmänkantamattomiin.

Jos Malmin kenttä onnistutaan tuhoamaan ja tämä yleisilmailun lahtaus saatettua päätökseen, siitä jää ikävä merkintä historiankirjoihin. Se ei ole kunniaksi asiasta päättäneille.

Jukka Sulku
harrastelentäjä ja lennonopettaja
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat