Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkisissa hankinnoissa korostettava vastuuta

Mielipide
 
Pekka Jauhiainen Sonja Vartiala Lasse Hakkarainen

Vuonna 2014 julkisia hankintoja tehtiin Suomessa yli 32 miljardin euron edestä. Suomessa valmistellaan parhaillaan hankintalain kokonaisuudistusta. On ajankohtaista pohtia, millaisilla kriteereillä verovarojamme käytetään.

Finnwatchin vuoden 2013 lopussa julkaistun selvityksen mukaan materiaaliset laatuvaatimukset täyttäviä tuotteita hankitaan kunnissa pääasiassa halvimman hinnan perusteella kyselemättä tuotteiden alkuperän ja vastuullisuuden perään.

Tuloksena on, että Suomessa julkisilla varoilla ostetaan esimerkiksi katukiviä Kiinasta sekä kaivonkansia ja työvaatteita Intiasta, vaikka työoloista ei välttämättä ole minkäänlaisia takeita. Myös yritykset, jotka valvovat alihankintaketjun työoloja, häviävät hinnassa tarjoajille, jotka eivät panosta vastuullisuuteen.

Lyhytnäköisellä "säästämisellä" heikennetään suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja poljetaan työelämän oikeuksia kehittyvissä maissa. Suomalainen työ ei voi kilpailla markkinoilla, joissa kansainvälisten standardien polkeminen sallitaan. Pelkkä hinnalla kilpailuttaminen tulee lopettaa.

EU-direktiiveihin pohjautuvan lain toimeenpanoa valmistellaan parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriössä. Kansallisessa toimeenpanossa on otettava käyttöön kaikki keinot vastuullisten hankintojen edistämiseksi: vastuullisuusnäkökulmien huomioimisesta on tehtävä sitovaa ja kaikki vastuullisuuskriteerit tulee ottaa mukaan myös tarjousasiakirjojen vertailuperusteisiin. Tarjoajien veronmaksun vastuullisuuteen on voitava kiinnittää huomiota unohtamatta ympäristönäkökohtia. Sallivan lain lisäksi tarvitaan ohjausta julkisille hankkijoille valtioneuvoston periaatepäätöksen ja neuvontapalveluiden avulla.

Suomessa vaaditaan perustellusti työllisyyttä edistäviä toimia ja julkisen sektorin säästöjä. Hölmöläisen peiton jatkaminen on lopetettava ja siirryttävä kvartaaliajattelusta pitkän aikavälin suunnitteluun. Suomalaisen työn edistäminen kulkee käsi kädessä globaalia vastuullisuutta edistävän politiikan kanssa.

Pekka Jauhiainen
toimitusjohtaja, Kiviteollisuusliitto
Sonja Vartiala
toiminnanjohtaja, Finnwatch
Lasse Hakkarainen
toimitusjohtaja, Niemisen Valimo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat