Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotoutumiskoulutusta pitää uudistaa

Mielipide
 
Marja-Terttu Lounavaara Satu Lahtonen Anna Nylund

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen järjestämisessä on epäkohtia, joista on tähän asti julkisuudessa vaiettu. Kotoutumiskoulutukset järjestetään ely-keskusten muutaman vuoden välein kilpailuttamina ostopalveluina. Tarjouskilpailujen kriteerit vaihtelevat kilpailutuksesta toiseen, samoin kriteerit vaihtelevat eri ely-keskusten välillä.

Viimeisimmässä pääkaupunkiseudun tarjouskilpailussa laadun osuus oli 25 prosenttia. Paitsi että laatua painotettiin vähän, se myös määriteltiin oudosti: pisteitä sai muun muassa henkilökuntaan kuuluvasta sairaanhoitajasta.

Kun koulutuksen tarjoaja vaihtuu, oppilaitoksissa tehty kehittämistyö valuu hukkaan ja työllistymisen avuksi luodut yritysverkostot hajoavat. Uusi toimija aloittaa pyörän keksimisen alusta.

Mitä jos peruskoulu kilpailutettaisiin ja käynnistettäisiin samalla tavoin muutaman vuoden välein?

Nykyinen kotoutumiskoulutus on muinaisjäännös ajalta, jolloin ostettu kielikoulutus oli järkevin tapa kotouttaa muutamat Suomeen saapuneet maahanmuuttajat. Vuosien kuluessa ja volyymien kasvaessa nämä ostopalvelut ovat saaneet paisua. Kenelläkään ei ole ollut kokonaisnäkemystä asiasta eikä kukaan ole uskaltanut kyseenalaistaa toiminnan tarkoituksenmukaisuutta.

Maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksesta on tullut koulutuskentän villi länsi: koulutuksen kriteerit saavat vaihdella holtittomasti, opettajille ei ole kelpoisuusvaatimuksia eikä kukaan tiedä, missä ja millä tavalla koulutusta kahden vuoden kuluttua järjestetään.

Suomi elää yhä olettamuksessa, että maahanmuutto on väliaikainen ilmiö, jonka hoitamiseksi riittävät summittaiset väliaikaiset järjestelyt.

Jotta kotoutumiskoulutus saatettaisiin oikealle vuosikymmenelle ja vastaamaan ajan tarpeita, toiminta tulee vakiinnuttaa. Tämä tarkoittaa kilpailuttamisen lopettamista, koulutuksen siirtämistä kuntien järjestettäväksi ja pysyvien järjestämislupien myöntämistä oppilaitoksille muiden Pohjoismaiden tapaan.

Näin kotouttaminen saadaan muuta koulutusta säätelevien lakien piiriin, varmistetaan peruskouluamme vastaava opetuksen laatu, annetaan mahdollisuus toiminnan kehittämiselle ja voidaan luoda pysyvät suhteet työelämään.

Alustavia suunnitelmia kotoutumiskoulutuksen vakiinnuttamisesta on jo tehty työ- ja elinkeinoministeriön teettämässä Osallisena Suomessa -arviointiraportissa.

Enää tarvitaan poliittista tahtoa ja uskallusta purkaa nykyinen tilkkutäkki ja korvata se laadukkaalla ja yhtenäisellä koulutusverkostolla.

Marja-Terttu Lounavaara
puheenjohtaja
Suomi toisena kielenä -opettajat ry
Satu Lahtonen
Anna Nylund
suomen kielen ja luku- ja
kirjoitustaidon opettajia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat